Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi portré Cserhátról

2013. június 8. 22:25
A Cserhát múltjára, jelenére és jövőjére fókuszál a két éves Veszprém Portré legfrissebb száma.

A Laczkó Dezső Múzeumban rendezett pénteki bemutatót Tóth Loon, a Petőfi Színház színésze nyitotta Csiszár Miklós visszaemlékezésével, majd a folyóirat főszerkesztője, Pethő Imre köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a múzeum éppen egy Cserhátról szóló kiállításnak ad otthont, nem véletlen tehát, hogy a Veszprém Portré legújabb számát is itt mutatják be. A főszerkesztő elmondta, ahogy a világon mindenhol magyarokkal találkozhatunk, úgy Veszprémben mindenhol cserhátiakkal futhatunk össze. A Veszprém Portré legújabb számában ennek a városrésznek a múltjáról, jelenéről és jövőjéről van szó. Az eddigiek mellett a folyóirat egy új rovattal is gazdagodik, amely a város különleges hangulatú helyeit mutatja be.

A rendezvényen Temesvári Balázs is szólt néhány szót. Közölte, tudnunk kell honnan jövünk, hogy tudhassuk, merre tartunk. Most megvan a lehetőség arra, hogy meghatározzuk, mire számítunk. Hangsúlyozta, a város fejlesztésénél nem betonból készült emlékművekre és többsávos autópályára van szükség, hanem olyan dolgokra, amitől jobban érezzük magunkat. A Szaléziánum, a Séd-völgy, és a belváros rehabilitációja mind ebbe az irányba mutatnak – sorolta.

A portré hagyományosan képzőművészeti műfaj, ami valakinek az arcát jeleníti meg. Azonban bebizonyosodott, hogy egy városnak is lehet arca, és ezt is kitűnően lehet ábrázolni. Temesvári Balázs arra bíztatta a Veszprém Portré készítőit, hogy dolgozzák fel Veszprém többi városrészét is. Ennek a városnak van egy nagyon markáns arca, amit érdemes megmutatni – hangzott az indoklás.

A program zárásaként Kákonyi Anna, történész, muzeológus, és a Cserhátról szóló kiállítás egyik rendezője tartott egy rövid tárlatvezetést, majd az érdeklődők átvonultak az Íródeák kávézó udvarára, ahol borral és zenével ünnepelték a Veszprém Portré második születésnapját.

Horák János
Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.