Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Bakony ízei

2013. június 9. 9:47
Bemutatták az Ízek, illatok, receptek – a vidék éléskamrája című kiadványt szombaton a Gizella Hotelben.

Horváth Zsolt, a Fidesz veszprémi országgyűlési képviselője elmondta: a Pannon Térség Fejlesztéséért Közhasznú Alapítvány 2007 óta ad ki könyveket, korábban Horváth Balázs munkásságának és a lovas kultúrának is szenteltek már egy-egy kiadványt.

Navracsics Tibor, Horváth Zsolt, Fenyvesi Ottó

A Bakony-Balaton térségre jellemző receptek összegyűjtésében a községek polgármestereinek segítségét kérték, kihangsúlyozva, hogy nem ételkülönlegességeket keresnek, hanem azokat a jellegzetességeket, hagyományokat, amelyek egy-egy település gasztronómiájában fellelhetők. Végül ötvenhét polgármester válaszolt, az ő receptjeikből állt össze a kötet java.

A könyv képi világa a Hotel Gizella stábjának köszönhető, ők készítették el az ételeket a receptek alapján, ezeket aztán Nagy Lajos és Melczer Zsolt fotózták le. A könyvet Fenyvesi Ottó szerkesztette.

Horváth Zsolt hozzátette: hisz a könyv mint hordozófelület örökkévalóságában, és arra ösztönözte képviselőtársait, hogy ki-ki a maga területéről állítson össze hasonló kiadványokat.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy anekdotával kezdte köszöntőjét. Eszerint az angol bacon szó a Bakonyból eredeztethető, innen származott Angliába a szalonna. Kétségtelen, hogy a Bakony a XIX. században még előkelő helyen szerepelt a világ gasztronómiai térképén.

Az Ízek, illatok, receptek kötetben változatos ételtípusokat találhat az olvasó, ráadásul nemcsak a magyaros ízvilág képviselteti magát, hiszen térségünkben számos német és szlovák eredetű települést is találhatunk. A könyvnek óriási gyakorlati értéke van, de még fontosabb, hogy dokumentálja a több száz éves élő kultúrát.

Fenyvesi Ottó, a könyv szerkesztője elárulta: ha elmegy egy idegen országba vagy városba, elsőként a piacot keresi fel, mert az mindent elárul a helybeliek ízléséről, gasztronómiájáról. A szerkesztő szerint a főzés az emberiség közös nyelve. A táplálkozás egyszerre ösztön, szenvedély és  létszükséglet. A művészetekben is számos ábrázolása volt, és a társadalmi jelentősége is elvitathatatlan: Mikszáth Kálmán korában még a kövérség a jómód szimbóluma volt. Mára ez átalakult, ma a soványság kultuszát éljük. Vissza kellene nyúlnunk őseink kultúrájához, és ehhez jó segítség lesz ez a könyv.

A kötet ingyenesen beszerezhető, az érte felajánlott adományokat viszont befizetik a nemzeti összefogás alapra, amellyel az árvízkárosultakat segítik.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A shortlistre sem került fel a magyar jelölt az Oscar előszobájában kultúra A shortlistre sem került fel a magyar jelölt az Oscar előszobájában Tizenkét kategóriában tette közzé az Oscar-jelölésre esélyes produkciók szűkített listáját kedden az amerikai filmakadémia; Magyarország nevezettje, Nemes László Árva című filmje nem jutott tovább. 2025. december 17. 15:25 Nem fosztogatnak, hanem osztogatnak: amikor több kép lóg a múzeumban, mint kellene kultúra Nem fosztogatnak, hanem osztogatnak: amikor több kép lóg a múzeumban, mint kellene Az elmúlt hetekben sokat olvashattunk arról, hogyan rabolták ki a Louvre-ot és kelt lába számos értékes 19. századi ékszernek – ezúttal azonban éppen az ellenkezőjéről szeretnék beszámolni: egyre gyakrabban fordul elő ugyanis, hogy a rendbontók nem visznek, hanem hoznak alkotásokat a múzeumokba. tegnap 19:09 "Minden mozdulatából sugárzott a belénk vetett hite" - így emlékeznek a Veszprémi Petőfi Színház művészei Balázs Péterre kultúra "Minden mozdulatából sugárzott a belénk vetett hite" - így emlékeznek a Veszprémi Petőfi Színház művészei Balázs Péterre Balázs Péter és a Veszprémi Petőfi Színház története számos ponton keresztezi egymást. A veszprémi teátrum társulatának tagjai portálunkon keresztül osztották meg legkedvesebb emlékeiket a pár napja elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészről és rendezőről. 2025. december 16. 22:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.