Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Léleknaplók

2013. június 10. 23:00
Új név. Megszokott stílus. Dermesztő figurák. Fájdalom, szorongás. És ami a legfontosabb őszinteség. Szilágyi-von Königsberg Éva (Zoé) kiállítása hó végéig látogatható Lovason.

Őszinteség. Ez jut eszembe Zoéról, pontosabban Szilágyi-von Königsberg Éváról. Valakinek biztos a PUNK stilus, a tabutémái képein, a meghökkentő kiállitásmegnyitóik még régen Lackóval. De ezek is mind-mind arra utalnak, ő egy őszinte ember. Nem alakoskodik, nem helyezkedik. Adja magát, abban a pillanatban, ahogy érzi.


Kapcsolódó videók:

http://www.youtube.com/watch?v=_M2Q5E2-xhE

http://www.youtube.com/watch?v=v-ExWZJgqQ0

http://www.youtube.com/watch?v=JnKelfgY5sA


Ezt mutatják a képei is. Nem trendiek. Eredetiek, rázósak, félelmetesek. De egy a lényeg, őszinték. Nem palástolja érzéseit. Láthatjuk démonait. Érezhetjük vergődését, fájdalmát. Nehéz neki az élet. Ez a könyöklős, marketingkultúra nem az ő világa. Ő ott maradt a nyolcvanas években, egykori otthonának, Németországnak a kultúrklímájában. Neki az a hőskorszak, zenéjével, képzőművészetével, kreativitásával együtt. 

Képei elsőre meghökkentőek, „sötétek”. Vámpír, ördög mind-mind mi vagyunk és ő. Számkivetettek, akik kísértenek, kísérleteznek ezzel a világgal. Nem öltöznek szép ruhába, nem bájolognak velünk. Nyersek, szókimondók, mint az alkotójuk. Beleroppannak az arcunkba, idegeinkbe vágnak. Reakcióra kényszerítenek. Nem lehetünk szürkék, középszerűek, semlegesek. Választ kell adnunk. Reagálnunk kell, mert erről szól Éva-Zoé világa. Választ akar. Azt akarja, követeli, ha kell durván is, hogy észrevegyük, hogy foglalkozzunk vele, hogy szeressük.

Megdolgozik érte. Szó szerint az életét adja ezért. Láthatjuk a festményekről, rajzokról, hogy piszok kemény az élet(e). Nem adja magát könnyen semmi sem. Éva-Zoé egyfajta önterápiaként a képzőművészettel, alkotással éli túl a napjait, győzi le önmagát. Előre szalad, mert nem tehet mást. Élni kell. Megélni a napokat, az új alkotásokat. A telet, a nyarat. Mert mindegyik új és új megpróbáltatást rejt magába. Előre megy, miközben visszanyúl. Visszanyúl a múltba, a biztonságos, szerethető múltba, a nyolcvanas évekbe.

Kemény. Néha durva. Képei és ő is. De őszinte. Azt akarja, hogy figyeljünk rá, hogy szeressük, hogy megértsük. Őszintén, hibáival együtt!

P.S.: Mit jelent az új név?

„Már új néven, Szilágyi-von Königsberg Éva néven állítottam ki itt, Lovason, Tavaszi Tárlaton és az Almádi Tárlaton is. Ez a név nagymamám és családja származási helyére, a volt Königsberg-re utal. Éva a valódi keresztnevem. Szilágyi meg ami a férjezett nevem /nem váltunk el / a Lackóval való azonosulásomra, az egy tőről fakadó kétszemélyes szubkultúránkra utal.”

 

Pethő Imre
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.