Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jön a múzeumok éjszakája

2013. június 16. 22:28 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
Szombaton számos programon vehetünk részt a múzeumok éjszakáján, előtte pedig még kedden egy könyvet is bemutatnak a múzeumban.

A könyvbemutató

2013. június 18-án, kedden 16.30-kor mutatják be a Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 27. kötetét, valamint a Népi vallásosság a Kárpát-medencében 8. című konferenciakötetet a Laczkó Dezső Múzeumban. A „Múzeumi Közleményeket” S. dr. Perémi Ágota régész muzeológus, a néprajzi konferenciakötetet S. dr. Lackovits Emőke néprajzkutató ismerteti.

A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményeinek 2012 végén megjelent 27. kötete a kiadvány szellemiségének, hagyományainak megfelelően Veszprém megye régészeti, történeti korszakainak bemutatására, elemzésére, feldolgozására helyezi a hangsúlyt. A helyi értékeken kívül egy-egy tanulmány a magyar és az európai kapcsolatokra is igyekszik rámutatni.

A kötetben elsősorban a múzeum tudományos munkatársainak vagy velük együtt dolgozó más múzeumok szakembereinek közös tanulmányai olvashatók. Mellettük két esetben külső kutató cikke is helyet kapott a kötetben, ugyanakkor mindkettő az évkönyv szellemiségének megfelelően Veszprém megyei vonatkozású témát dolgozott fel. A kötetben található tanulmányok a régészet, történelem, néprajz, irodalomtörténet, restaurátori munka iránt érdeklődők számára nyújtanak új információkat, érdekességeket.

Múzeumok éjszakája tavaly

A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kiadásában jelent meg 500 példányban, A4 formátumban, 264 oldal terjedelemben, idegen nyelvű rezümével.

A könyvbemutató egyúttal búcsú is a szakirodalomban és a nagyközönség előtt is jól ismert Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei sorozattól, amelynek első kötete 1963-ban, éppen 50 éve látott napvilágot. Ilyen címen ez a kötet az

utolsó e sorozatban. A változó idők új fejezetet nyitottak a megyei múzeumok életében: a hajdani megyei múzeumi szervezet, hálózat megszűnt, a megyei feladatokat továbbra is ellátó múzeum Veszprém Megyei Jogú Város fenntartásába került. Ez indokolja, hogy a jövőben más néven, de a hagyományokat, a színvonalat továbbra is őrző új sorozattal fog jelentkezni a Laczkó Dezső Múzeum.

A múzeumok éjszakája

2013. június 22., szombat

17–20  Kézműves játszóház a múzeumkertben és a múzeum épületében
fáklyakészítés, gyertyamártás, papírvarázs, virágkoszorú-készítés, szövés, fazekasság,  fafaragás, nemezelés

17.30-tól  Tárlatvezetések a Laczkó Dezső Múzeumban
17.30 – Állandó kiállítás – középkor
18.00 – Születés. A gyermekáldás kultúrája kiállítás
18.30 – Cserhát – Szentivánszeg kiállítás

Múzeumok éjszakája tavaly

18–20  Gasztronómia a Bakonyi Házban
langallósütés, tüzes borok bemutatója – Csiszár Pincészet, Barna Pince Ábrahámhegy

19–20.30 „Éves idő, körös idő, körös lét, fénylő szentek” – vetített képes előadás a Mindenségről

20.45–22 Napkerék-menet a Bándi Dobkör közreműködésével
Útvonal: Laczkó Dezső Múzeum – Szent Mihály-székesegyház – Laczkó Dezső Múzeum
20.45 – 21.10 – a napkerék felgördítése a várba
21.10 – Szt. Mihály-székesegyház – Ősz – Szent Iván-i napkerék lángra lobbantása
21.25 – Szaléziánum – Téli fagy – gondolatok, ének
21.40 – Városháza – Tavaszi szél – gondolatok, ének
22.00 – Laczkó Dezsõ Múzeum – Nyári éj – gondolatok, ének
közreműködik Dominek Anna Kazinczy-díjas színésznő

22-tõl Szent Iván-máglya megrakása a múzeumkertben – tűzgyújtás, tűzugrás, körtáncház közreműködik Varga István és Vargáné Földházi Ildikó, valamint a Bakony Vadászkürt  Egylet

Belépőjegy: felnőtt 300 Ft, kedvezményes 250 Ft, családi jegy 800 Ft

Támogatók: Lipóti Pékség, Gourmandia étterem, Hungária étterem, UNICIUM SZILVA

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.