Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kultúra: elválaszt vagy összehoz?

2013. június 19. 8:43
A vehir.hu teret ad a kulturális koncepció társadalmi vitájának: ellenzéki képviselőket kérdeztünk a stratégia munkaanyagáról.

E-mailes megkeresésünkre Nagy Piroska független és Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő válaszolt, Forgóné Kelemen Judit pedig korábban sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét.

Fordított sorrendben

A kulturális koncepció esetében a társadalmi párbeszéd elindításának az a furcsasága – vázolja gondolatait Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője –, hogy előbb megszülettek a struktúrát átalakító, nagy horderejű és a Hangvilla esetében komoly pénzügyi kötelezettségvállalást jelentő döntések, majd ezt követően a városvezetés úgy tesz, mintha a kulturális élet szereplőinek vagy a civileknek még érdemi beleszólást biztosítana.

Valójában, mint oly sokszor, most is csak legitimációs szépségtapaszként használják az úgynevezett társadalmasítást. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a felvázolt irányok rossz utat jelölnének ki. A hagyományos közművelődési tevékenységek és a nagyrendezvények szervezésének különválasztása ésszerűnek tűnik.

A Veszprémi Programiroda Kft. külső szponzorációs források bevonásához nagyobb mozgástérrel rendelkezhet. Arra viszont figyelmet kell fordítani, hogy a helyi kisközösségek, amatőr alkotó- és előadóművészek lehetőségei ne csorbuljanak, hanem gyarapodjanak. Ezt az önkormányzatnak az éves költségvetések tervezésekor mindig szem előtt kell tartania.

Gerstmár Ferenc (archív)

Kulturális rendszerváltás zajlik Veszprémben is

A kultúrpolitika a nemzetpolitika része, az oktatás, a sport, a tudomány és a művészetek együttese – írja Nagy Piroska független képviselő. – Ma kulturális intézmények és széleskörű igények versengenek egymással, ezért szükség van a kultúrpolitikára, amelyet nem lehet úgy befolyásolni, hogy az együttműködés erősítése helyett professzionális, eredménygazdálkodásra céget hozunk létre, amely egyfelől megszüntetheti az eddigi politika-vezényelt széttagoltságot, erőlteti a források egy kézben történő tartását, másfelől hirdeti a sokszínű kulturális igények szabad versengése és különböző igények, szükséglet és a közművelődés változatlan intézményi fenntarthatóságát.  A TÖBBSÉGI POLITIKA DÖNTÉSE EGYÉRTELMŰ, ezért kiemelném a kooperáció fontosságát, a jövő kérdése, hogy együttműködtek-e az intézmények. A koncepció kialakításában nem a politikai szekértáborokra épülő diskurzusnak kellene létrejönnie, hanem szakfórumoknak, amely ellentétes a politika szavazatmaximalizálásra épülő logikájával.

Azt nem lehet üzenni az intézményeknek, hogy törekedjetek a széleskörű kultúrmisszió megteremtésére – folytatja a képviselő –, de minden muníció egy kézben van. Olyan koncepcióra van szükség, amely a közösségeket szolgálja, sokrétű, de nem lehet megosztó!  Akkor hasznos, ha nem érdekeket, hanem értékeket közvetít!

Nagy Piroska (archív)

A koncepció végső formába öntéséhez javaslom:
1. Veszprém kivételes kulturális kincsek birtokában van! Közös ”értékesítésre” össze kellene fogni a turisztikai szakmával.
2. Beszélni kellene arról a városnak mennyi forrása van a kultúra működtetésére? 
3. Nem tartom valószínűnek, hogy a politikai döntéshozók csupán gazdasági tényezőként gondolnak rá, azonban hosszú távú kötelezettséget vállalt egy kulturmisszióra, amely adott esetben veszélyeztetheti az önként vállalt nagyhírű Petőfi Színház támogatását. A Hangvilla kérdése és a Veszprémi Programiroda Kft. önkormányzati létrehozása ebben az értelemben érthetően heves vitát vált ki, mert a kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos politikai döntések megelőzték a széleskörű intézményi és társadalmi párbeszédet, a gazdasági mutatók megismerését.
4. A készülő koncepció mellé egy fenntarthatósági tervet szükséges készíteni, amely számol az intézményeket körülvevő gazdasági környezettel.
5. Áttekinteni kell hány m2 kulturális tér üzemeltetése tartozik a feladatkörünkbe, mihez van megfelelő infrastruktúra, szellemi tartalom.
6. Ne hozzunk létrejön olyan légkört, amelyben a megfelelési vágy a forrásokért való „igazodás” megbénítja a szabad alkotói vágyat.
7. Megválaszolandó kérdés: döntésünkkel képesek leszünk-e elősegíteni a következő nemzedék értő közönségének létrejöttét?

Ne legyen megosztó a koncepció!

Forgóné Kelemen Judit (archív)

A koncepció 9 pillére közül az egyik a magyar nyelv ápolása – mondta két héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik önkormányzati képviselője. – A nyelvművelés fő színterei a család mellett az oktatási intézmények. Ő azt javasolta, hogy az iskolákat és óvodákat is vonja be a város a koncepció kialakításába. A nyelv ápolásának ügyéért rengeteget tehet a nyomtatott sajtó, a helyi tv és rádió is, ezért nekik is helyük lenne a munkaanyagban.

A politikus szerint el kell kerülni, hogy a kultúra csupán áruvá váljon. A kulturális koncepcióból jelenleg azonban az tűnik ki, hogy elválik egymástól a magas kultúra és a közművelődés. Ez magában rejti azt a veszélyt, hogy bizonyos társadalmi rétegek még jobban leszakadnak ebben a vonatkozásban is.

A kulturális koncepció jelenleg még csak munkaanyag, és még sokat változhat. Elindulhat egy közös gondolkodás, azonban ez csak akkor működhet hatékonyan, ha minél szélesebb körre kiterjesztjük – jelentette ki a képviselő.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A sporttal népszerűsítették a honvédelmet katonaság A sporttal népszerűsítették a honvédelmet Idén is megszervezte a Veszprémi Toborzóiroda a hagyományos haditorna versenyét, amin a környék iskoláinak kamaszkorú diákjai mérhették össze képességeiket olyan területeken, amelyek a katonák hivatásában is fontosak. ma 15:01 Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Rekord részvétel mellett ért véget az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) pályázata, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját lehetett megválasztani, immár negyedik alkalommal. A nagyközönség öt, döntőbe került útvonal egyikére adhatta le szavazatát. Az útvonalakon közösségi tekerések is voltak. ma 11:23 Navracsics Tibor: adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez Navracsics Tibor: adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez A demokratikusan választott önkormányzatok rendszerében 35 év alatt megteremtődtek a feltételei egy olyan felfogásnak, hogy a központi hatalom és a helyi hatalom szövetségese legyen egymásnak – hangsúlyozta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Székesfehérváron, a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett hétfői ünnepségen. ma 9:36 Orbán Viktor: új gazdaságpolitikára van szükség Orbán Viktor: új gazdaságpolitikára van szükség A jövőben új gazdaságpolitikára és új gazdasági megoldásokra is szükség lesz, ha gazdasági sikereket akarunk elérni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt. tegnap 14:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.