Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 10. Ármin
Veszprém
12°C
2024. május 10. Ármin
Veszprém
12°C

A múlt század közigazgatása

2013. június 20. 22:43
Csütörtökön mutatták be a városházán a “Veszprémi Szemle Könyvek 5 - Véghely Dezső - Emléklapok rendezett-tanácsu Veszprém város közigazgatási életéből (1886)” című kötetet.

A rendezvényt Faa Judit, a Veszprémi Szemle alapítvány elnöke nyitotta. Elmondta, Véghely Dezső 1886-ban kiadott kötetét nyomtatták újra. A könyv rengeteg hasznos információval szolgál a kutatóknak, az eredeti azonban már csak rendkívül nehezen volt hozzáférhető. A kötetből az önkormányzat, az Eötvös Károly Megyei könyvtár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Laczkó Dezső Múzeum, az érsekség, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára is több példányt kap.

Némedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester, a rendezvény házigazdája örül, hogy a városháza nemcsak szorosan a közigazgatáshoz kapcsolódó eseményeknek ad otthont. A bemutatott kötet segítségével megismerhetjük, milyen volt a közigazgatás több mint egy évszázaddal ezelőtt. Ez az olvasmány tanulási lehetőséggel is szolgál amellett, hogy érdekes.

dr. Mihalovics Péter

Dr. Mihalovics Péter miniszteri kabinetfőnök elmondta, a könyv kiadását dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök helyettes nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatta. Ha Véghely Dezső ma élne, akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársa lenne. Habár a világ sokat változott, a politikai céljaik nagyrészt megegyeznek dr. Navracsics Tiboréval – jelentette ki. A közigazgatás megújítása és állampolgárbaráttá tétele, valamint a Balaton szerepének növelése a két közös pont, amiket felfedezhetünk az akkori és mostani törekvésekben is. Véghely Dezső remek példakép a mai politikusok számára is.

dr. Tölgyesi József

A kötetet részletesen dr. Tölgyesi József főiskolai docens mutatta be. Beszélt Véghely Dezső életéről és munkásságáról. Elmondta, a könyvben szinte minden megtalálható, ami az akkori közigazgatáshoz kapcsolódott, többek között a városrendezésről, a bábák helyzetéről, az állattartásról, a piaci kofákra vonatkozó szabályokról és a koldusokról is – sorolta. Veszprém városának is szüksége lenne arra, hogy négyévente ilyen összegzéseket végezzen, hiszen ezzel megkönnyítik az utókor történészeinek életét.

A megjelenteket Mohos Gábor, Veszprém város jegyzője köszöntötte, majd az esemény zárásaként átadott a jelenlegi és volt Véghely-díjas kollégáinak egy-egy példányt a frissen kiadott Veszprémi Szemle köteteiből.

Horák János
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   ma 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. tegnap 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. 2024. május 8. 14:45 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.