Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindenki előtt megnyílnak a kincsek

2013. június 27. 15:18
Veszprémi és a környékbeli megyék népművészeti egyesületeit megcélozva tartott Népművészeti műhely címmel szervezett látogatást a Laczkó Dezső Múzeum a Török Ignác utcai Tanulmányi raktárába.

Mintegy százmillió forintos beruházás keretében a korábbi raktár egy részét látogatható tanulmányi raktárrá alakította át a Laczkó Dezső Múzeum egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A néprajzi gyűjtemény darabjai közül a bútor- és textilanyag tárgyai teljes egészében nyitott, látogatható helyre kerültek, de egyéni igény alapján további kincsek megtekintése is lehetséges. A tárgyakra vonatkozó adatok megismerését kutatói számítógépeken futó adatbázis segíti.

A raktár kettős céllal jött létre, részben az eddig itt tárolt, több tízezres darabszámú műtárgyállománynak biztosítottak új tárolási feltételeket, másrészt így már a látogatók is hozzáférhetnek olyan tárgyakhoz, amik eddig a nyilvánosság előtt zárva voltak - kezdte a csütörtöki rendkívüli tárlatvezetést Kákonyi Anna, a Lackó Dezső Múzeum történésze. Elmondta még, népművészeti kutatók, iparművészek érkeznek rendszeresen a raktárba, hogy hagyományos mintákat tanulmányozzanak, valamint csoportokat is fogadnak.

A múzeumi gyűjtemények körülbelül 1 százaléka látható a kiállítások alkalmával. További 99 százalékuk dobozokban, polcokon és szekrényekben pihen, többnyire muzeológusok, kutatók és restaurátorok láthatják csak azokat. A 300 ezer darabot is meghaladó gyűjteményből most 20 ezret bárki megtekinthet a Török Ignác utcai tanulmányi raktárban: vannak köztük textilek, fegyverek, néprajzi bútorok, festmények, képzőművészeti ritkaságok.

Dohnál Szonja (b) beszél a látottakról

A bevezetőt követően a  gyűjtemények megismerésével kapcsolatos új lehetőségekről, valamint a látottakról Dohnál Szonja művészettörténész, valamint Mészáros Veronika néprajzos muzeológus beszélt az érdeklődőknek.

A tanulmányi raktár előre történt bejelentkezést követően kizárólag vezetéssel látogatható.

Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.