Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden korosztály az élmezőnyben

2013. június 29. 18:21
Az Éles Kézilabda Iskola minden korosztálya bejutott a legjobb négy közé az országos döntőkben. Fazekas Nándor személyében újabb nagy név az edzői stábban.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a nemrég befejeződött idényben is kiválóan teljesített a mintegy százötven gyermeket foglalkoztató Éles Kézilabda Iskola (ÉKI). Valamennyi korosztályuk országos döntőt játszhatott a gyermekbajnokában, sőt, ott a legjobb négy közé is beverekedték magukat. A fiú U14-es – mely a Veszprémi Kézilabda Akadémiával (VEKA) közösen szerepelt –, valamint az U12-es és U10-es arany-, az U13-as és U11-es gárda pedig bronzérmet nyert szerzett. Az U9-es és U8-as alakulat pedig a leány U10-esekhez hasonlóan negyedikként zárt.

Az U13-as bronzérmes alakulat

– Elsősorban nem is a konkrét eredmények miatt vagyok rendkívül boldog, hanem azért mert az elmúlt három-négy évhez hasonlóan idén is minden korosztályunk országos döntőbe került. Ha nem is ugyanazok nyertek, akik tavaly egy korosztállyal lejjebb, de a munka folyamatos, s a sikereink töretlenek – kezdte a beszélgetést Éles József, aki fontosnak tartott eloszlatni egy téves feltételezést.

– Több helyen megjegyzik, hogy nekünk azért könnyű ilyen eredményeket elérni, mert az ország minden területéről összeszedem a gyerekeket. Ez azonban nem igaz, hiszen a gyerekeink kilencvenkilenc százaléka veszprémi, illetve környéki. Elvétve fordult elő, hogy valakit én hívtam hozzánk, a jókora többség minket keresett meg – húzta alá a klub névadója.

Először fordult elő, hogy az U14-esek sorozatában az ÉKI és a VEKA közös együttest indított.
– A mi rendszerünk jelenleg 14 éves korig épül fel, a legrégebbi tanítványaink e tekintetben tehát lassacskán „kiöregszenek”. Bármennyire is szeretnénk önállóak maradni, be kellett látni, hogy szükségtelen konkurenciát teremteni az MKB Veszprém erős utánpótlásának. Ráadásul szeretném meghálálni a Veszprémnek azt a törődést, amit a családommal együtt kaptunk tőlük, ezért 14 éves kortól velük közösen képzelem el az utánpótlás nevelést. Ennek értelmében a gyerekek az én játékosaim maradnak, de az együttműködési megállapodás keretében játszhatnak a Veszprémben. A klubnak így másokkal kiegészülve nagyon erős utánpótlásbázisa lehet – fogalmazott a klubvezető, aki arról is beszélt, hogy egyre nagyobb a konkurenciájuk, azonban a Veszprém és az Éles név is csábító vonzerőnek számat.

A Fotex Veszprém egykori világklasszis irányító-átlövője megjegyezte: lesz olyan játékosa, aki eljuthat a Veszprémig vagy más topcsapatig, de azokra is figyelmet kell szentelni, akik „csak” egy középcsapat szintjét érhetik el. A célja, hogy a serdülőkort elérve mindenki fejlődjön és megfelelő játéklehetőséghez juthasson.

Az idei év a lányok képzésében is áttörést jelentett, olyannyira, hogy az U10-esek országos negyedikek lettel.
– Már tavalyelőtt is próbálkoztunk ezzel a területtel, de akkoriban még a fiúképzésről voltunk híresek, így nem akadt elég jelentkezőnk. Idén azonban jött az áttörés, s most már negyven leány tanul nálunk. Sőt, már Szegeden is működik kihelyezett „leánytagozatunk”, akik a mi útmutatásunk alapján készülnek – mesélte a szakember, aki arról is beszélt, hogy a lányok kilenc-tízéves koruktól jelentős lemaradásra tesznek szert az erősebb nem képviselőivel szemben, ezért szorgalmazza, hogy egy bizonyos korig együtt készüljenek.

– Az idény elején egy 2000-es születésű szegedi kislány került hozzánk. Mivel nincs ilyen korosztályú leánycsapatom, ő azóta is a fiúkkal edz. Kész csoda, amit ez a kislány egy év alatt fejlődött: keményeket ütközik, így folyamatosan erősödik és gyorsul. Hét-nyolcéves korban még majdhogynem a lányok ügyesebbek. Kilenc-tízévesen azonban történik egy gyors változás,s a fiúk nagyon „elhúznak”. Nem véletlen, hogy külföldön is majdnem mindenhol együtt készülnek. A 1998/99-es születésű fiúcsapatom találkozott már az 1993/94-es lányokkal, s már akkor óriási különbség jelentkezett köztük a javunkra, ami nem biztos, hogy normális – jegyezte meg.

Az ÉKI a nyári szünetben sem pihen, jelenleg is zajlik a nyári táboruk.
– Öt héten keresztül táboroztatjuk az ország minden részéről érkező nebulókat.  A szabadidős programok – mozi, kalandpark, strand – mellett fontos szerepe van a játéknak és az egyéni technikai képzésnek is. Nem állítom, hogy egy hét alatt megtanítunk valakit tökéletesen cselezni vagy lőni, de megadjuk a szükséges instrukciókat, impulzusokat, hogy a klubjába visszatérve kamatoztathassa ezeket. Ugyanakkor sajnos azt is látjuk, hogy – velünk ellentétben – sok helyen nem kézilabdások, hanem például fociedzők oktatnak, akik hibás mozdulatokra tanítanak. De most is találkoztam egy olyan kisfiúval is, aki egy nagyon nagy szaktekintélytől jött, a tanítványa azonban jobb lábról lőtt jobb kézzel. Majdnem leesett az állam, amikor megláttam a mozdulatot. Nem állítom, hogy én vagyok a világ legjobb utánpótlásedzője, de arra a nyakamat merném tenni, hogy nem oktatjuk technikailag hibáson a gyerekeket.

Újabb klasszis a stábban

Néhány héttel ezelőtt az MKB Veszprém klasszis hálóőre, Fazekas Nándor is munkába állt a barát és szomszéd, Éles József egyesületénél. Így Török Lajos, Szathmári János és Tombor Csaba után tehát újabb nagy névvel bővült a stáb, melynek Szedlák Nikolett, Csöndes Dávid, Kósa Mónika és a fizikai erőnlétért felelős Starhon Katalin is tagja.

– Nándi, mint kapusedző erősít minket, de saját csapatot is kap majd. A táborban rögtön bebizonyította, hogy mennyire tud bánni a gyerekekkel, amit én eddig is tudtam, hiszen kiváló családapaként ismerem. Ő egy szimbólum, akit iszonyatosan imádnak a gyerekek. Nekem ez külön nyereség – húzta alá Éles.

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt
további cikkek
Bodó bombagóljával nyert a Szeged a BL-ben férfi kézilabda BL Bodó bombagóljával nyert a Szeged a BL-ben A Szeged házigazdaként 33-32-re legyőzte csütörtökön a francia HBC Nantes csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában. tegnap 20:51 Egyelőre csak a nevek változtak Erről jut eszembe… Egyelőre csak a nevek változtak Még hogy nem lehet kétszer belelépni ugyanabba a folyóba? A veszprémi férfi kézilabdacsapat cáfolja a régi mondást. Tavaly Momir Ilics szakmai irányításával is két győzelemmel kezdte a BL-szereplést a Telekom Veszprém, majd jött a dániai fiaskó (36-30) a GOG ellen. Most két bravúros győzelem után Portugáliába ment házhoz a pofonért a Veszprém Handball Club, immár a világhírű Xavier Pascuallal a kispadon. Úgy tűnik, egyelőre csak a nevek változtak, a teljesítmény a régi maradt. tegnap 15:17 Xavier Pascual: ez a mérkőzés katasztrófa volt Veszprém Handball Club Xavier Pascual: ez a mérkőzés katasztrófa volt Xavier Pascual Fuertes vezetőedző katasztrófának nevezte a Veszprém HC szerda esti mérkőzését, melyet 39-30-ra elveszített a portugál Sporting CP otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. tegnap 9:26 Kijózanító pofon: a Veszprém súlyos vereséget szenvedett Lisszabonban Veszprém Handball Club Kijózanító pofon: a Veszprém súlyos vereséget szenvedett Lisszabonban A portugál bajnok Sporting a játék minden elemében felülmúlva kilenc góllal verte a rendkívül gyenge teljesítményt nyújtó, hitehagyott Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája szerda esti csoportmérkőzésén. 2024. szeptember 25. 22:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.