Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Ha a graffiti bármit megváltoztathatna, illegális lenne”

2013. július 4. 19:50
A graffitiról szóló sorozatunk lezárásaként egy nemzetközi hírnévnek örvendő brit művész munkásságát ismerhetjük meg.

„Ha a graffiti bármit megváltoztathatna, illegális lenne”

Banksy valódi nevét senki sem tudja. Alkotásai azonban a világ több városában is felbukkantak. Képeire jellemző a sötét, szatirikus humor és a kemény társadalomkritika. Alkotásai felismerhetők jellegzetes stílusokról, amit a művész sablonok használatával ér el. Sok graffitis mellesleg ezt a technikát csalásnak tartja, hiszen a minta elkészítése után már egyszerűen és gyorsan lehet felfújni a képeket a falra.

Alkotásainak központi témái a lázadás, a hatalommal való szembeszegülés, a kapitalizmus és a fasizmus kritikája. Sokszor foglalkozik emellett a kapzsisággal, álszentséggel, szegénységgel, és az elidegenedéssel is.

Egyesek szerint amint a művész egy alkotása megjelenik egy falon, az jelentősen megdobja a hozzá tartozó ingatlan értékét. Sokan azonban a graffiti minden fajtáját vandalizmusnak fogják fel, ezért Banksy képeinek gyakran az eltávolítás a sorsa. Hogy kár-e értük? Ezt a képek megnézése döntse el inkább az olvasó!

Banksy hagyományos képeket is készít a graffiti mellett. Itt a brit alsóház tagjait ábrázolja csimpánzoknak.

Banksy művészetének pénzben kifejezhető értéke is van. Az Index 2007-ben számolt be egy aukcióról, ahol a művész egy vászonra fújt képéért 38,5 millió forintnyi fontot fizetett egy műgyűjtő. A bombát ölelő lány szintén jellegzetes street artos stílusban készült képéért ugyanitt 12 milliót fizettek. Egy harmadik munkájáért, a londoni falakról is népszerű piros lufis lányért pedig 14 millió forintnyi angol fontig licitáltak. A következő nap, szintén a Sotheby's 36 millióért adott el egy gázmaszkos balerinát ábrázoló Banksy-szobrocskát. Munkáit a Bristol Múzeum is kiállította, és egy ideig úgy volt, hogy a Műcsarnokban is láthatóak lesznek, de ez végül meghiúsult. A művésszel kapcsolatban a legfrissebb hír egyébként múlt pénteki, akkor az Index tudósítása szerint az előzetesen vártnál jóval magasabb áron, 163 250 fontért (56,55 millió forintos összegért) kelt el egy Banksy-graffiti a Bonham's aukciós ház londoni árverésén.

A képek forrása: www.banksy.co.uk

Horák János
Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.