2022. január 17.
//
Antal névnap

Hajdu váltja Böhnt

2013. július 9. 13:32
MTI
Ideiglenesen Hajdu János váltja a leukémiával kezelt Karl Erik Böhnt a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztján.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta: Hajdút december végéig, ideiglenesen bízta meg a feladattal az elnökség, mert számítanak Böhn visszatérésére. A stáb változatlan, Hajdu segítője Siti Bea marad, ketten irányítják a nemzeti csapatot az év végi szerbiai világbajnokságon.

"Az első és legfontosabb, hogy innen is jobbulást és gyógyulást kívánjak Karl Erik Böhnnek, akit várunk vissza, és akiért nagyon szorítunk" - kezdte mondandóját Vetési, majd azzal folytatta, hogy az augusztusi csontvelő-átültetése előtt álló norvég szakember jelenleg újabb kemoterápiás kezelést kap. Az elnök beszámolója szerint ennek nem az az oka, hogy rosszabbodott volna az állapota, hanem hogy még jobban felkészítsék a beavatkozásra, daganatos sejtet ugyanis nem találtak a szervezetében.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke (b) és Hajdu János korábbi szakmai igazgató a szövetség sajtótájékoztatóján a Magyar Sport Házában - MTI Fotó: Földi Imre

 "Mindezek ellenére világos, hogy Böhn a decemberi világbajnokságra nem tud visszatérni szakmájába, a csapathoz. A szövetségnek ezért felelős döntést kellett hoznia az átmeneti időszakra. Olyan szakembert kerestünk Siti Bea mellé, aki rutinos, eredményes edző, komoly tekintély, s aki rövid időre is elvállalja megbízottként a szövetségi kapitányi munkát" - tette hozzá az elnök, aki szerint egyhangú döntéssel nevezték ki Hajdút.

Vetési elmondta még, hogy a frissen kinevezett szakember jelenleg a női juniorválogatottat készíti fel az augusztus 1-jén kezdődő dániai U19-es világbajnokságra. A felnőttegyüttessel a nyár végén kezdi meg a munkát, október 25. és 27. között Horvátország, Brazília és Norvégia részvételével négyes tornát rendeznek Magyarországon, majd a közvetlen vb-felkészülésre 20 nap jut. 

"Az elmúlt öt évben már kétszer kerültem olyan helyzetbe, hogy beugróként kellett egy válogatottat irányítanom. Most nem vagyok boldog, nem örülök ennek a feladatnak, mert a csapat szépen együtt volt, és szép eredményeket ért el. A megbízatást nagy megtiszteltetésnek érzem, mert tudom, hogy sok magyar edző is alkalmas lenne a feladatra" - fogalmazott Hajdu, aki szerint először Siti Bea kérte meg, hogy segítsen. Akkor úgy gondolta, hogy ő lesz Siti segítője, ám utóbbi még nem érezte elég érettnek magát a feladatra, ezért cserélődött fel a szereposztás. A szakember hozzátette: mivel az akadémián helyettesíteni fogják, össze tudja majd egyeztetni a két feladatot.

Hajdu kitért arra is, hogy a keret 80-90 százalékát azok a játékosok alkotják majd, mint eddig, de hangsúlyozta, hogy "szép számmal vannak 19-20-21 éves fiatalok", akikre szintén számít, mert bár a szerződése az év végéig szól, ő azért fél szemmel már Rióra is figyel.

MTI Fotó: Földi Imre

A sajtótájékoztatón telefonon felhívták a jelenleg Montenegróban nyaraló Siti Beát is, aki elmondta: örül Hajdu kinevezésének, akinek különösen a nyitottságát és nagy tapasztalatát emelte ki. A másodedző hozzátette: Hajdúval tovább tudják majd vinni azokat a változtatásokat, amelyeket Böhn hajtott végre a válogatottnál. Hajdu hangsúlyozta, hogy szakmailag közel állnak hozzá a norvég szakember elképzelései, ugyanakkor Vetési leszögezte: Hajdúnak önállóan kell majd döntéseket hoznia, s nem Böhn meghosszabbított karja lesz a következő pár hónapban.

Az 59 éves Hajdu János, a szövetség korábbi szakmai igazgatója volt már mind a női, mind a férfiválogatott kapitánya, ráadásul "beugróként" is. 2008-ban, a pekingi olimpia selejtezőjén ő dirigálta a női együttest, amellyel az ötkarikás játékokon negyedik lett. Két héttel később már a férfiválogatottat irányította, a csapat pedig a 2009. januári horvátországi világbajnokságon a hatodik helyen végzett.

vehir.hu

További cikkek

Máthé a legértékesebb góljának tartja a győztes találatot
Máthé a legértékesebb góljának tartja a győztes találatot
Máthé Dominik az eddigi legértékesebb góljának tartja azt a találatot, amellyel a magyar férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap.
A magyar válogatott hatalmas csatában verte Portugáliát
A magyar válogatott hatalmas csatában verte Portugáliát
A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap a budapesti MVM Dome-ban.
Győri Mátyás koronavírusos
Győri Mátyás koronavírusos
Megfertőződött a koronavírussal Győri Mátyás, a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott irányítója.
Ancsin: az elmúlt három év legrosszabb mérkőzése volt
Ancsin: az elmúlt három év legrosszabb mérkőzése volt
A jobbátlövő Ancsin Gábor szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott számára az elmúlt három év legrosszabb mérkőzése volt a csütörtöki, amelyen nagy meglepetésre 31-28-ra kikapott Hollandiától a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.
Nagy László: ha holnaputánig játszottunk volna, akkor sem nyerünk
Nagy László: ha holnaputánig játszottunk volna, akkor sem nyerünk
Nagy László csapatvezető pénteken úgy fogalmazott, a magyar férfi kézilabda-válogatott annyira a valós tudása alatt teljesített, hogy ha holnaputánig játszik, akkor sem győzte volna le Hollandiát a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.