Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Férfi kézilabda vb-selejtező: Litvánia ellen kezdődik az olimpiai felkészülés

2024. május 8. 9:06 // Forrás: MTI
A magyar férfi kézilabda-válogatott csütörtökön és vasárnap Litvániával játszik a jövő évi világbajnokság selejtezőjében, amely egyben az olimpiai felkészülés "nulladik" állomása.

Az Európa-bajnoki ötödik helyezett magyar csapatnak az erőviszonyok szerint csütörtökön 18 órától Vilniusban és vasárnap 17.15-től Veszprémben sem okozhat gondot a litván válogatott. A két együttes eddig 14 alkalommal találkozott egymással, a balti ország legjobbjai háromszor, a magyarok 11-szer győztek. Az idei kontinenstorna selejtezőjében 2022 októberében Érden 36-22-es, tavaly áprilisban Klaipedában 46-31-es magyar siker született.

A litvánok az előselejtező első mérkőzésén idegenben 20-20-as, a visszavágón 26-26-os döntetlent játszottak Finnországgal, a hétméteres-párbajt pedig 4-3-ra megnyerték, ezzel jutottak tovább.

 A Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban tartott sajtónyilvános edzésen 2024. május 7-én. MTI/Illyés Tibor A Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban tartott sajtónyilvános edzésen 2024. május 7-én. MTI/Illyés Tibor

Chema Rodríguez szövetségi kapitány ezúttal nem kísérletezik, hiszen azt a húsz játékost hívta be a keretbe, akik március közepén Tatabányán kiharcolták az olimpiai részvételt.

A kapus Bartucz László az M4 Sportnak elmondta, tudni kell szétválasztani a két feladatot, hiszen most az a dolguk, hogy a vb-selejtezőt sikerrel vívják meg, és mindenki arra összpontosít, hogy ezt teljesítsék. A bajnoki bronzérmes Tatabánya játékosa hozzátette, a siker mindig összekovácsolja a csapatot, ezért a korábbi lendületüket kell továbbvinniük.

"Azt kell szem előtt tartanunk, hogy játsszunk jól és érezzük magunkat jól a pályán, akkor biztosan sikeresek leszünk" - szögezte le.   

A Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban tartott sajtónyilvános edzésen 2024. május 7-én. MTI/Illyés Tibor A Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban tartott sajtónyilvános edzésen 2024. május 7-én. MTI/Illyés Tibor

Lékai Máté úgy fogalmazott, nyilván mindenkinek eszébe jut az olimpia, de mindenki próbál a litvánokra koncentrálni, hiszen ezek nem edzőmeccsek lesznek.

"Újra bizonyítani kell, hogy mi vagyunk a jobb csapat. Próbálunk jól játszani, védekezésben kevés hibával. Mindenképpen kettős győzelmet várok el a csapattól" - nyilatkozta.

A Ferencváros irányítója elmondta, fáradtság és apróbb sérülések nehezítik néhány játékos dolgát a megterhelő és kemény szezon végén.   

Ligetvári Patrik kijelentette, nagyon fontos a csapat számára, hogy két jó meccset tudjon játszani, és kellenek ezek a válogatott hetek ahhoz, hogy még jobban összecsiszolódjanak. A bajnoki címvédő Veszprém balátlövője hozzáfűzte, ugyanazt a jó teljesítményt akarják nyújtani, mint az előző mérkőzéseiken, és minél nagyobb gólkülönbséggel szeretnének nyerni.

Rosta Miklós is megjegyezte: reményei szerint ott tudják folytatni, ahol az olimpiai selejtezőn Portugália ellen abbahagyták. Az Európa-liga-elődöntős Dinamo Bucuresti beállója elárulta: Chema Rodríguez azt mondta nekik, hogy ez a hét nem az olimpiáról szól, nem szabad azon gondolkodni, csak a vb-szereplésük a tét, csak erre szabad összpontosítaniuk. 

Rosta Miklós, Bodó Richárd és Bánhidi Bence (szemben b-j), a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban tartott sajtónyilvános edzésen 2024. május 7-én. MTI/Illyés Tibor Rosta Miklós, Bodó Richárd és Bánhidi Bence (szemben b-j), a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban tartott sajtónyilvános edzésen 2024. május 7-én. MTI/Illyés Tibor

A spanyol edző szerdán a magyar szövetség honlapján elmondta, Szita Zoltán kisebb kihagyás után végez teljes értékű munkát, ő itthon folytatja a felkészülést, a vasárnapi visszavágón akár pályára is léphet. Hanusz Egon ujjsérülése miatt nem utazhat Vilniusba, a kapusok közül pedig ezúttal Mikler Roland marad itthon.    

"Tudnunk kell használnunk azt a tudást, ami az olimpiai selejtezőn olyan jól működött, és élvezni a játékot, mert az is fontos. Készen áll a csapat, hogy kijusson a világbajnokságra, de komolyan vesszük a litván csapatot, és szeretnénk már idegenben előnyt szerezni" - szögezte le Rodríguez.

A világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, rajtuk kívül tagja már a mezőnynek Svédország, Franciaország, Németország, Bahrein, Japán, Kuvait, Katar, Algéria, a Zöld-foki Köztársaság, Egyiptom, Guinea, Tunézia, Argentína, Brazília, Chile, valamint - a két szabadkártyás csapat egyikeként - az Egyesült Államok.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő vb mérkőzéseinek Zágráb, Split, Varasd, Porec, Dubrovnik, Koppenhága, Herning, Trondheim, Stavanger, Drammen és Oslo ad otthont.

Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vehet. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

A magyar válogatott 17 fős kerete:

kapusok: Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (CB Ciudad de Logrono, spanyol)
jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (HSV Hamburg, német)
irányítók: Lékai Máté (Ferencváros), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)
beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)
balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

vehir.hu
Események
Sorozat
Férfi kézilabda vb-selejtező
Hazai
Magyarország
Vendég
Litvánia
Időpont
2024. május 12. 17:15
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
36-23
részletek
további cikkek
Ilyés Ferenc: a magyar kézilabda teljes fegyverzetben készen áll Párizsra Párizs 2024 Ilyés Ferenc: a magyar kézilabda teljes fegyverzetben készen áll Párizsra A magyar kézilabda teljes fegyverzetben készen áll Párizsra - jelentette ki a nyári olimpia kapcsán Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a szervezet pénteki küldöttgyűlésén. 2024. május 17. 15:30 Kézilabda olimpiai felkészülés: Chema Rodríguez továbbra is húszfős keretben gondolkozik férfi kézilabda-válogatott Kézilabda olimpiai felkészülés: Chema Rodríguez továbbra is húszfős keretben gondolkozik Chema Rodríguez szövetségi kapitány tervei szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott húszfős kerettel kezdi majd a felkészülést a nyári, párizsi olimpiára. 2024. május 14. 20:32 Kézilabda olimpiai felkészülés: kettős német-magyar meccs Stuttgartban Párizs 2024 Kézilabda olimpiai felkészülés: kettős német-magyar meccs Stuttgartban Július 19-én a párizsi olimpiára készülő magyar férfi és női kézilabda-válogatott is felkészülési mérkőzést játszik Németországgal, Stuttgartban. 2024. május 14. 10:58 Chema Rodríguez: hatvan percig jól játszottunk férfi kézilabda-válogatott Chema Rodríguez: hatvan percig jól játszottunk Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerint az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott hatvan percig jól játszott a Litvánia ellen 36-23-ra megnyert mérkőzésen, a világbajnoki selejtező vasárnapi visszavágóján. 2024. május 12. 20:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.