Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

42 évesen is rója a 42 kilométereket / Nagy Ferenc: Addig futok, amíg a két lábamat magam elé tudom rakni

2008. november 21. 16:17
A veszprémi Bakony Alpin és Futó Klub negyvenkét esztendős atlétája korával dacolva évente négyezer kilométert hagy maga mögött, s versenyről versenyre rendületlenül teljesít. Nagy Ferenc nemrégiben sikeresen lefutotta a Kassa maratont, de máris a közeljövőt tervezi: több kisebb viadalt követően jövő márciusban Barcelonában is rajthoz áll.
Tíz évvel ezelőtt ragadta magával a sportág szépsége. Ezt megelőzően megyei szinten futballozott, majd egy komoly sérülés miatt kerékbetört pályafutása. Orvosai műtétet javasoltak, melyet azonban nem vállalt az ekkor harminckét éves sportember. A sportot, mint életformát viszont nem kívánta befejezni, így edzésképpen előbb „csak” öt-tíz kilométereket futott, majd megpróbálkozott egy félmaratonnal. A hosszútávfutás iránti vonzalma ekkor alakult ki, s hamarosan jelentkezett is a budapesti félmaratonra. Kezdésként 88 perc alatt sikerült teljesítenie a huszonegyezer métert.

A folytatásban Besenyei István edző irányításával készült. A tréner látott fantáziát az atlétában, s javaslatára Nagy még komolyabb edzésmunkába kezdett. 1998-ban jött el a pillanat, amikor a veszprémi sportoló benevezett az első maratoni távra, amelyen 3 óra 41 perces időt produkált. Azóta is fáradhatatlanul űzi a sportágat, precízen vezettet edzésnaplójából kiderül, hogy éves szinten bizony 3500 - 4000 kilométert is megtesz.


Nagy Ferenc tapasztalatai szerint a klasszikus futószám a fizikai igénybevétel mellett hasonló komolyságú pszichikai megterhelést is jelent:

- Heti ciklusokban 80-100 kilométert teljesítek a versenyekre való edzéskor. Egy maratonra azonban nem csak testileg, hanem fejben is fel kell készülni. Nekem a 36-37. kilométernél szokott bekövetkezni a holtpont. Ezerméterenként ki van táblázva a távolság, de én azt mondom, hogy soha nem szabad nézni, hogy mennyi van még hátra. Megyek előre, s az életemet át tudom gondolni ezen a távon.

Az 1999-es budapesti viadalon elért eredményére a legbüszkébb, ahol 3 óra 8 perc alatt teljesítette a távot. A vágyaival kapcsolatosan elmondja, hogy Európa több nagyvárosában sok nagy versenyt vívott már meg, de a nagy álma, hogy egyszer rajthoz állhasson a legnagyobb versenyek egyikén, Londonban vagy New Yorkban. Reméli, hogy ezekre a helyszínekre pályafutása során még eljut, majd mosolyogva hozzáteszi, hogy addig folytatja, amíg a két lábát maga elé tudja rakni.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.