2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Augusztus közepéig végtörleszt Magyarország

2013. július 29. 22:00
mti
Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A lényeg

  • A tőketartozásunk 2,2 milliárd euró, ami 656 milliárd forint.
  • 2014. márciusáig törleszthetnénk, ezt augusztus 12-ig megtesszük.
  • Elemzők szerint gazdasági haszna nincs, az ügy szimbolikus.

Augusztus közepéig törlesztünk

Ezzel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank igazgatósága is úgy döntött, hogy előtörleszti az MNB által felvett, kis összegű fennmaradó IMF-hiteltartozást. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közölte: a lépés rövid távon 2,2 százalékponttal csökkenti az államadósságot.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A visszafizetési lehetőség csak azon országok részére áll fenn, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvező befektetői megítéléssel rendelkeznek - hangsúlyozza a gazdasági tárca.   

Az NGM kitér arra: a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól. Az ebből jelenleg fennálló tőketartozás mértéke a tárca közlése szerint 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes. Az MNB közleményében leszögezi: az előtörlesztés nincs hatással a jegybank devizatartalék-megfelelési mutatóira, ugyanis a hátralévő hiteltörlesztések az előtörlesztéstől függetlenül is egy éven belül esedékesek volnának. Az előtörlesztésnek kis mértékű pozitív hatása lesz a jegybank 2013-as és 2014-es eredményére.

Szimbólum

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta: szimbolikus jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, a kormány az IMF-től való elszakadást a gazdaságpolitikai függetlenség megteremtése egyik csúcsának tekinti. Emlékeztetett, hogy a második Orbán-kormány már 2010 nyarán felbontotta az IMF-fel a tételes hitelprogramot, és sokáig azt kommunikálta, függetlenek akarunk lenni az IMF-től. Kiemelte: "van pénz a végtörlesztésre, február végén sikeres volt a dollárkötvény-kibocsátás, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kormány, és némi kamatmegtakarítás is származik majd abból, hogy a lejárat előtt visszafizeti Magyarország az IMF-hitelét". A végtörlesztést a kormány úgy tudja kommunikálni, hogy rendben vannak Magyarország pénzügyei, fegyelmezett az államháztartás. Természetesen az előtörlesztésben nagy szerepe van az enyhülő nemzetközi pénzpiaci hangulatnak, és a piacokon tapasztalható likviditás bőségnek is.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a mostani előtörlesztés makrogazdasági szempontból "sokat nem jelent", inkább politikai előnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormány részéről. Szerinte érdemi gazdasági előnyt nem hoz. A mostani előtörlesztés féléves előny az IMF-hitel 2014 első negyedévi lejáratához mérten- mutatott rá.

vehir.hu

További cikkek

Egy kosárnyi egészség minden héten
Egy kosárnyi egészség minden héten
Májustól decemberig, dobozrendszerben szolgálja ki a kertközösséghez tartozó családokat a Barnagi Napfonat Kert. A vegyszermentes kert lelke, Barcsik Tamás budapesti építészből lett vidéki őstermelő.
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Augusztus végéig gyűjtik a gazdák által rászorulók részére felajánlott búzát a Magyarok kenyere programban.
A régió fejlesztési irányairól egyeztettek
A régió fejlesztési irányairól egyeztettek
A veszprémi Megyeházán tartott zártkörű tájékoztatót a régió fejlesztési irányairól Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését
Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap.
Fiúként tisztelni, de üzleti partnerként harcolni
Fiúként tisztelni, de üzleti partnerként harcolni
A magyar Euronics üzletláncot birtokló Vöröskő Kft. kitűnik a hazai milliárdos árbevételű cégek közül. A mai napig családi vállalkozásként működik, miközben már saját márkájú műszaki cikket is piacra dobott, a jövőbeni tervek közt pedig a nemzetközi térhódítás is szerepel. A cég egyik legfontosabb mérföldköve mégis az volt, amikor a közelmúltban az alapítótól, Fazekas Zsolttól fia, Bálint vette át a vállalat irányítását alig 27 évesen. Pro és kontra a generációváltásról, az elfogadásról, a hazai és külföldi vállalati filozófiáról és az előttünk álló gazdasági kihívásokról is beszélgettünk az új ügyvezetővel.