Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Augusztusi népszokások

2013. augusztus 2. 15:59
Augusztusban sem maradhatunk népszokások nélkül. Álljon hát itt egy csokor őseink hiedelmeiről!

Augusztus 1.  – Vasas Szent Péter napja

Mikor Szent Péterről beszélünk, nehezen tudnánk elképzelni róla, hogy bármi köze is lehetne a nagy múltú, jelenleg másodosztályban játszó Vasas SC-hez. Ez valószínűleg azért van, mert a klub minimum 1900 évvel később kezdte a tevékenységét, mint az imént említett bibliai alak. A vasas név onnét ered, hogy Szent Pétert ezen a napon szabadította ki az Úr angyala Heródes börtönéből, ahol láncra verve őrizték. Eleink augusztus elsején ezt az örömteli eseményt ünnepelték. Muravidéken ilyenkor nem szabadott dolgozni a szőlőtermelőknek. Abban az esetben, ha ezt a tilalmat megszegnék, a hiedelem szerint a szőlőszemek lehullanának a fürtökről.

Augusztus 15. – Nagyboldogasszony napja

Szűz Mária haláláról nem sokat tudunk, de mivel nem jár közöttünk, az asszony gyaníthatóan elhunyt, és gyaníthatóan a mennybe került. Azt, hogy a megváltó anyja földi pályafutását egy mennybemenetellel zárta, mindenképp meg kell ünnepelni. Mi is lenne erre alkalmasabb, mint  augusztus 15? Ettől a naptól kezdve mellesleg tilos az asszonyoknak a folyóban fürdeni.

Augusztus 20. –Szent István napja

Augusztus 20-hoz több fontos dolog is kapcsolódik.

Ezen a napon ünnepeljük, hogy országunk első királya, Szent István megalapította a magyar államot. Ekkor szinte mindenhol tűzijátékokkal ünnepelünk. Boldog születésnapot Magyarország!

Mellesleg ezen a napon rendezik a Debreceni Virágkarnevált. Hátránya, hogy messze van tőlünk, előnye pedig, hogy nem olyan hangos, mint a tűzijáték, és a kutyák sem ijednek meg tőle annyira.

Ez a nap mindemellett az új kenyér ünnepe is, amit Péter-Pál napról helyeztek át erre a dátumra 1949-ben.

Augusztus 24. – Bertalan napja

Bertalan Apostol a szűcsök és csizmadiák védőszentje volt. Úgy tartják, nevének napján kezdődik az ősz. A hagyomány szerint augusztus 24-én már meg lehet jósolni, milyen idő várható az év hátralevő részében.

Érdemes ezen a napon még vajat köpülni, ugyanis annak gyógyító ereje van. Legalábbis őseink így hitték. Szerkesztőségünk nem vállal felelősséget azért, ha valakire az augusztus 24-én köpült vaj nincs gyógyító hatással. Reklamációval őseink szelleméhez kell fordulni, akiket egy megfelelő táltos segítségével lehet elérni.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.