Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A füstös hangú énekesnő

2013. augusztus 14. 10:31
Gereben Zita tíz éve énekel, a legtöbben talán a Gringó Sztár kapcsán találkozhattunk vele. Legutóbbi veszprémi fellépésén a Gereben Zita Quintet-tel mutatkozott be. Egyedi, karakteres hangja sokakat magával ragad.

– Gyermekkorod óta a zenével foglalkozol.

– Nyolc évet hegedültem, majd három évig brácsázni tanultam. Idővel felvételiztem a Magyar Rádió Gyermekkórusába, az általános iskola 6-8. osztályáig itt már az éneklés is elkezdődött. A zenei kötődést egyébként otthonról hozom, édesapám gitározott, énekelt, többek között a Nautilus zenekarban is.

Gereben ZitaGereben Zita

– Úgy alakult, hogy az éneklés lesz a fő profilod.

– A hangszeres oktatás után 20 évesen a Kőbányai Művészeti Szakiskolába jelentkeztem ének szakra, ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel a területtel. Három évet töltöttem itt, majd felvételiztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére, 2008-ban diplomáztam.
A zene tölti ki a mindennapjaimat, gyakorlatilag 10 éve foglakozom énekléssel. Hallattam hangomat többek között az Emil!RuleZ, később a R.E.E.D. Only zenekarban és természetesen a Gringó Sztárban. Öt évvel ezelőtt indult el a saját zenekarom Gereben Zita Quintet névvel Gyémánt Bálint – gitár, Horváth “Tojás” Gábor – zongora, Bata István – basszusgitár, Gálfi Attila – dob formációban. Nemrégiben látott napvilágot a második nagylemezünk Our Places! címmel. Sok bátorság, türelem és kitartás jellemzi az elmúlt éveket.

Gereben Zita Quintet Gereben Zita Quintet

– Mit hallhat tőletek a közönség egy-egy koncert alkalmával?

– Sokszínű zenét játszunk, de mégis egy egységes, ma már azt mondhatom, hogy populáris zenei repertoárral állunk a színpadra. Az első lemezünk még teljesen jazz centrikusra sikerült, a tavalyi albumunk már a poposabb hangzás fele nyitott. Szeretem egységében nézni a zenét.

– Meglehetősen egyedi hanggal rendelkezel, a leggyakoribb jelző, amit ezzel kapcsolatban olvastam a “füstös” volt.

– Mindenki másképp hallja saját magát, miközben beszél, nekem ez nem ennyire természetes. Azt is szokták mondani, hogy mély, búgó, de közben erőteljes torok hangon énekelem ki a magasabb hangokat is. A beszéd és az énekhang nem feltétlenül függ össze, de nálam ez szinte teljesen azonos, így lehet teljesen hiteles az énekhangom.

– Feltételezem, ez nem veled született.

– A lányok is mutálnak, nem csak a fiúk. Talán 14 éves koromban lehetett megfigyelni valami változást a hangomon, de egy énektanár megnyugtatott, ez teljesen normális. Azóta ilyen mélyebb tónusú, sötétebb hangszínű a megszólalásom. Örülök, ha ez sok embernek tetszik.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.