Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyiptom: szükségállapot egy hónapig

2013. augusztus 15. 14:34 // Forrás: mti, MNO
Szükségállapotot hirdetett helyi idő szerint szerda délután négy órától az ideiglenes egyiptomi elnökség, miközben országszerte véres összecsapások robbantak ki a rendőrség és a hivatalából a hadsereg által eltávolított Mohamed Murszi volt államfő hívei között.

Adli Manszúr ideiglenes államfő hivatalának közleménye szerint a szükségállapot egy hónapig fog tartani. Az elnökség arra utasította a hadsereget, hogy segítse a belügyminisztériumot a közrend helyreállításában.

Az újabb összecsapások azután törtek ki, hogy a rendőrség szerda reggel megkezdte azon két kairói tér kiürítését, ahol Murszi hívei ülősztrájkot folytattak. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb hivatalos adatai szerint az ország többi részére is átterjedt erőszakban eddig 95 ember vesztette életét és 758-an sebesültek meg. Hírügynökségi jelentések szerint csak Kairóban több mint 120-an haltak meg, míg Murszi pártja, a Muzulmán Testvériség több mint 2000 halottról beszélt.

BBCBBC

Az áldozatok között van a Muzulmán Testvériség egyik vezetőjének 17 éves lánya, a brit Sky News televízió egy 61 éves operatőre, valamint több helyi újságíró is. A Twitteren terjedő szemtanúi beszámolók szerint a rendőrök éles lőszerrel oszlatnak és fegyvertelen embereket gyilkolnak meg a mecset környékén, de egyes jelentések szerint a tüntetők között is sok a fegyveres. A Reuters tudósítója által egy, az eseményekhez közeli halottasházban látott elhunytak többsége – köztük egy 12 éves fiú – fejlövéstől vesztette életét.

A Muzulmán Testvériség eközben arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak utcára, és csatlakozzanak a rendőrség által ostrom alá vett helyszíneken tartózkodó tüntetőkhöz. Az iszlamista szervezet mészárlásnak nevezte a szerdán történteket. A rendőrségi akció során a tüntetők két tábora közül a kisebbiket a kairói an-Nahda téren, Gíza városrészben a délelőtt folyamán teljesen kiürítették, de a másik helyszínen, a Rabaa el-Adavíja mecsetnél Naszrvárosban délután helyszíni beszámolók szerint még háborús állapotok uralkodtak. Jelentések szerint a tüntetők szembeszálltak a biztonsági erőkkel, és a rendőri erőszak ellenére sem hajlandók feladni úttorlaszaikat.

A Murszi elnök július 3-i elmozdítása után megalakult átmeneti kormány a múlt héten hatalmazta fel a rendőrséget, hogy számolja föl a két tábort, ahol alkalmanként összesen több ezer tiltakozó gyűlt össze. A hatóságok korábban többször figyelmeztették Murszi híveit, hogy hagyjanak fel az ülősztrájkkal, mielőtt szerdán buldózerekkel, páncélozott járművekkel és könnygáz bevetésével kezdték meg felszámolni a tüntetést. A nap folyamán az ország többi régiójában is összecsapások alakultak ki Murszi hívei és a biztonsági erők között. A Nílus deltájában és az ország északi partvidékén több tucat ember vesztette életét hírügynökségi jelentések szerint, a tüntetők középületeket és három kopt templomot is megtámadtak. Az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, megerősítették a kormányépületek védelmét, a fővárosban sok helyen bezártak a boltok, a bankfiókok, sőt még a gízai piramisokat is lezárták a látogatók elől.

Kijárási tilalom

Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el szerdán Kairóban és tíz tartományban – jelentette be a kormány. A szükségállapotba illeszkedő, este héttől reggel hatig tartó korlátozást egyebek között Alexandriában és Szuezban vezetik be. Alexandriából azt jelentette az egyiptomi televízió, hogy fegyveresek támadták meg a könyvtárat, amelyet az ókor leghíresebb könyvgyűjteményére emlékezve adtak át 2002-ben. Az ókori könyvtár a történelem során többször is károkat szenvedett, és végső pusztulása az arab hódítás során következett be, 640 és 642 között. A Szuezi-csatorna rendben működik, haditengerészeti és katonai felügyelet alatt van.

Egyiptom az új Szíria?

A washingtoni Fehér Ház elítélte a biztonsági erők erőszakos intézkedését a tüntetők ellen, és közölte, hogy határozottan ellenzi a szükségállapot kihirdetését az arab országban. Az Európai Bizottság nagy aggodalommal figyeli az egyiptomi eseményeket, az erőszak nem a helyes út az ország politikai problémáinak megoldására – jelentette ki Peter Stano, a bizottság szomszédságpolitikai és bővítési szóvivője. Délután Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak. Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke szintén határozottan elítélte az egyiptomi hatóságok fellépését, elfogadhatatlannak nevezve a haláleseteket.

A török kormányfő felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát és az Arab Ligát, hogy tegyen lépéseket az Egyiptomban kirobbant „vérengzés” megfékezésére. Abdullah Gül török elnök arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy az események könnyen egy, a szíriaihoz hasonló polgárháború kialakulásához vezethetnek. Az iráni külügyminisztérium is aggodalmát fejezte ki. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint több térségbeli és európai állam – köztük Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, és Jordánia – is az erőszak mielőbbi beszüntetésére szólította fel a feleket. Elítélte az erőszakot és a politikai válság megoldása érdekében párbeszédre szólította fel az egyiptomi politikai erőket Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének francia elnöke is.

Ellenőrzés alatt a másik tüntetési helyszín is

Az egyiptomi hatóságok szerda este bejelentették, hogy „teljes ellenőrzésük” alatt tartják a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi elnök híveinek legfontosabb gyülekezőhelyét Kairóban. A miniszterelnök szerint a rendőrség a lehető legnagyobb visszafogottsággal cselekedett, a belügyminiszter pedig azt közölte, hogy az összetűzésekben – amelyeknek korábbi beszámolók szerint összesen 150 áldozatuk volt – országszerte 43 rendőr vesztette életét. „A Rabaa el-Adavíja mecsetnél teljes ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet, már nincsenek harcok" – mondta egy illetékes. Előzőleg az állami televízió képeket mutatott arról, ahogy a téren felvert táborból több száz ember távozik.

A választások megszervezésére szólította fel a hadsereget a külügyér

Közben John Kerry amerikai külügyminiszter a választások megszervezésére szólította fel az egyiptomi hadsereget. Washingtoni sajtónyilatkozatában az amerikai diplomácia vezetője leszögezte, hogy az Egyesült Államok elítéli az Egyiptomban kirobbant vérontást. Kerry minden felet arra szólított fel, hogy tartózkodjon az erőszaktól és tegyen lépéseket a politikai megoldás érdekében. „Ez kulcsfontosságú pillanat minden egyiptomi számára. Az erőszak útja csakis növekvő instabilitáshoz, gazdasági katasztrófához és szenvedéshez vezet” – fogalmazott Kerry, aki szerint mind a kormánynak, mind a többi félnek „vissza kell lépnie egyet, nyugalmat kell teremtenie, és el kell kerülnie a további emberéletek elvesztését”.

Több a halott

Az újabb hivatalos közlés szerint összesen 278 halálos áldozatot követeltek szerdán a Kairóban és Egyiptom több más városában lezajlott összecsapások. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerda késő esti bejelentéséből kitűnt, hogy a halottak száma jóval magasabb, mint azt a hivatalos hatóságok korábban közölték. A minisztérium szóvivője elmondta, hogy a halottak többsége polgári személy.

vehir.hu
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.