Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legőszintébb zeneiség

2013. augusztus 21. 10:35
Végül is van abban valami, amit Murak mondott még a múlt héten: a Veszprém Folkon mindenki ott volt, aki a népzenében ma számít.

Augusztus huszadika dolgos nap volt: egyszerre kellett figyelnem Budapestre, a Balatonra, az autópályára, a polgármesterre és még az erdő is kigyulladt. Végül csak Szalóki Ági és Palya Bea fellépésére sikerült eljutnom, olvasóimnak be kell érniük e két koncertről írt kritikával.

Mindenek előtt hadd szögezzem le: Szalóki Ági a kedvenc magyar énekesnőm, műfajtól, stílustól, mindentől függetlenül. Ági az egyik pillanatban népdalénekes kislány, a következőben jazzdíva, és mindeközben egy modern underground énekesnő is. És akkor még nem is beszéltünk a Kishúg projektről, amelyben ezek az irányzatok hihetetlen finomsággal és jó ízléssel ötvöződnek.

Szalóki Ági a népdalénekes énjével lépett színpadra a várban a tegnapi borongós délutánon, az elmaradhatatlan veszprémi szél kíséretében (ami végül a - mint kiderült, koránt sem elmaradhatatlan - tűzijáték vesztét is okozta).  A különböző területekről összegyűjtött népdalokat színes anekdotákkal fűzte csokorba, ahogy a zenekar húzta a nótát, egyre többek lába mozgott a ritmusra. A műsor alatt többször is láthattuk a színpadon Nadiát és Tamást, akik táncbemutatóval tették látványosabbá a zenei élményt. Elgondolkodtató, hogy amikor az utolsó dalra lejöttek a színpadról, hogy a téren táncra ösztönözzék a nézőket, mennyire sokan mozdultak meg. Talán még jobb lehetett volna a fellépés hangulata, ha a valóban lenyűgöző színpadi táncmozdulatok helyett már korábban az egyszerűbb, mindenki által űzhető lépésekre helyezik a hangsúlyt.

Ha Szalóki Ágiról a lenyűgöző sokszínűség (és az a hang!) jut eszembe, Palya Bea bizonyos értelemben épp az ellenkezője. Na nem a művésznő szerteágazó képességeit kérdőjelezem meg, egyszerűen csak azt próbálom kifejezni, hogy Palya Beáról sokkal inkább egyetlen határozott kép jut eszembe.

Palya Bea számomra maga a falusi énekesnő - anélkül, hogy a szónak bármiféle dehonesztáló vonzata lenne. Épp ellenkezőleg: Palya Beánál autentikusabb, hitelesebb előadót elképzelni sem tudok ebben a műfajban. Valahogy úgy képzelem, hogy mielőtt elindul az esti fellépésre, még megöntözi a paradicsomot otthon a kertben. Hogy nem csak népdalokat énekel, hanem meg is éli mindazt, amit ez jelent.

Végül is a sokszínűség jegyében döntöttem úgy, hogy nem kifejezetten népdalos videókat illesztek a cikkbe.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.