2022. május 25.
//
Orbán névnap

A miniszterelnököt osztja az államfő Romániában

2013. augusztus 26. 22:20
mti
"Ideje, hogy Ponta elkezdjen kormányozni" - mondta Basescu.

Éles támadást intézett hétfőn Traian Basescu jobboldali román államfő Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ellen, akit azzal vádolt, hogy csak a politikai csatáival törődik az ország kormányzása helyett. Az államfő szerint a szociálliberális (USL) kormány hatalomra kerülése óta több mint egy százalékkal nőtt a munkanélküliség, az év első felében pedig csaknem 20 százalékkal estek vissza a külföldi befektetések. Basescu aggasztónak nevezte, hogy a kormány nem tudott Brüsszel számára elfogadható együttműködési megállapodást kötni az Európai Bizottsággal a következő hétéves uniós költségvetési pénzek felhasználásáról. A román államfő hozzátette, nem vigasztalja a gazdasági növekedés, mert az főleg a jó mezőgazdasági évnek és a Dacia-exportnak köszönhető, de nem járul hozzá a munkahelyteremtéshez.

"Ideje, hogy Victor Ponta kormányozzon a televíziós szereplések és politikai csatározások helyett" - jelentette ki Basescu hétfői sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy az USL vezetői valószínűleg azért nem látják a súlyos problémákat, mert azt hiszik, hogy a munkahelyük a televízió-stúdiókban van.

A decemberben kötött "társbérleti megállapodás" után Basescu és Ponta néhány hónapig nem támadta nyilvánosan egymást, a nyáron azonban viszonyuk ismét elmérgesedett.

Victor Ponta a múlt héten úgy nyilatkozott, június óta nem beszélt az államfővel: érintkezésük csak a hivatali levelezésre korlátozódik. "Nem veszem fel a telefont komolytalan embereknek" - jelentette ki Basescura utalva a miniszterelnök, azt állítva az államfőről, hogy szabotálja a kormány tevékenységét. Ponta szerint Basescu nyilvános szerepléseivel védencének, Elena Udrea volt turisztikai miniszternek kampányol, az elnöki hivatalt pedig Udrea választási főhadiszállásává tette, mert őt szeretné utódjául látni az államelnöki székben.

Traian Basescu második államfői megbízatása jövő decemberben jár le, és nem indulhat újabb mandátumért a 2014-es elnökválasztáson.

vehir.hu

További cikkek

Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.
Ovádi Pétert is frakcióvezető-helyettesnek választotta meg a Fidesz új parlamenti képviselő-csoportja
Ovádi Pétert is frakcióvezető-helyettesnek választotta meg a Fidesz új parlamenti képviselő-csoportja
Hivatalosan is megalakult a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja. A 117 fős kormánypárti frakció az alakuló ülésen egyhangúlag döntött arról, hogy Kövér Lászlót jelöli az Országgyűlés elnöki tisztségére.
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Veszprém 56 szavazókörének eredményeit megvizsgálva kirajzolódik, hogy melyik városrészben dominált a kormánypárt és hol volt népszerűbb az ellenzék. Az adatokból viszont az is kiolvasható, hogy a győztes Ovádi Pétert sokan még úgy is támogatták, hogy a pártlistánál nem a Fidesz-KDNP-t ikszelték be.