2022. június 30.
//
Pál névnap

Nem számítanak áthidalhatatlan problémákra

2013. augusztus 29. 23:11
A tanévkezdésről beszélgettünk Schultz Zoltánnal, a Lovassy László Gimnázium igazgatójával, akit az utolsó pillanatban elfogadott törvénymódosításról is kérdeztünk.

- Január elseje óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában működnek a középiskolák, gimnáziumok. Ez lesz az első teljes közös tanév a központtal, sikerült-e összeszokni, milyen a kapcsolat a KLIK-kel?

- Lényegében sikerült összeszokni. Nyilván a szeptember elsején hatályba lépő jogszabályok újabb feladatokat jelentenek az iskola és a KLIK számára is, a helyzet egy újfajta együttműködést kíván. A helyi tankerülettel jó a viszonyunk, jól tudunk együtt dolgozni. Természetes, hogy egy új rendszer indulásakor vannak megoldandó feladatok, de ezeket eddig mindig sikeresen teljesítettük.

Schultz Zoltán (archív)

- Kedden rendkívüli ülésen módosította a Parlament a köznevelési törvényt. Fel lehet készülni az új törvény alkalmazására, elegendő ez az idő, ami a keddi szavazástól a vasárnapi évnyitóig eltelik?

- Ez a törvényi változás alapvetően a pedagógusok munkavégzésével kapcsolatos, a pedagógus életpálya-modellt határozza meg. A vasárnapi tanévnyitót, a diákokkal való első találkozást nem befolyásolja. Nem látjuk még az elfogadott szöveget, ma reggelig még nem jelent meg a Közlönyben, ezt meg kell várnunk. Az bizonyos, hogy el kell telnie egy kis időnek, mire a hétköznapokban a változásokat alkalmazni tudjuk. Az én feladatom lesz, hogy a tantestülettel tisztázzam az ezzel kapcsolatos feladatokat, erre az első hetekben sort fogunk keríteni.

- A pedagógusok számára fontos változások lépnek életbe, emelik az alapbérüket, ugyanakkor elveszik a túlórákért kapott juttatásokat, és változások történnek az óraszámokban is. Hogy fogadják mindezt, milyen a hangulat a tanáriban?

- Várakozó a hangulat. Én azt kértem, hogy egészen addig, amíg nincsenek konkrétumok, nem látjuk a rendszert működés közben, addig ne üljünk föl találgatásoknak. Azt a jó hangulatot, együttműködő légkört, ami ezt az iskolát jellemzi, azt minden áron próbáljuk megtartani, még akkor is, ha azt látjuk, hogy ez nem lesz egyszerű.

Tankönyvek (mti)Schultz Zoltán (archív)

- Lehet-e órarendet összeállítani, amíg nem tudjuk biztosan, hogyan érinti a törvénymódosítás a pedagógusok óraszámait?

- Van kész órarendünk. Természetesen ha a törvényi változás miatt változtatni kell, akkor azt meg fogjuk tenni, de én abban reménykedem, hogy csak áthidalható problémák merülnek fel.

- Mit jelentenek a változások a diákok számára? Éreznek ebből bármit is?

- Az elmúlt tanévben is azt láttam, hogy a diákokat sikerült megóvni a jogszabályi változások hatásától. Én arra számítok, hogy ez most sem jelenik meg markánsan az ő életükben. Van új kerettanterv, új pedagógiai program, amik érintik a tanulókat, de ezek nem váratlan fejlemények, erre fel tudtunk készülni, a szülők, a diákönkormányzat, az iskolaszék látta és véleményezte őket tavaly.

(archív fotó)

- A hírekben azt lehetett hallani, hogy több iskolába nem jutottak el időben a tankönyvek. Önöknél mi a helyzet?

- Megérkeztek a tankönyvek. Eddig augusztusban szoktuk kiosztani őket, most az államtitkárság kérésére erre az első tanítási napon kerül sor. Ezzel együtt tudunk élni. A könyvek kiosztására van kitalált rendszerünk, ebbe a közösségi szolgálatot végző fiatalokat is be tudjuk vonni, a diákok segítettek a tankönyvek behordásában, rendszerezésében. Úgy látom, hogy ez megoldott probléma.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szerda délelőtt tartotta diplomaátadóját a B épület aulájában.
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Több mint ötven fogvatartott kapta kézhez bizonyítványát Veszprémben.
Ahogy a diákok látják a várost
Ahogy a diákok látják a várost
Veszprém arca ezerféle, de hogyan látják a középiskolások? Ennek felderítésére vállalkozott a VEB2023 ZRt. által támogatott STAMP-kulturális korlenyomat gyerekszemmel nevű komplex pályázati program, amelyet a DEMO Egyesület hívott életre több másik szervezettel együtt méghozzá helyi iskolák bevonásával. A program VeszprémParticipi néven futó projektjének résztvevőivel beszélgettünk.
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Az NKFIH és az Express Innovation Agency által támogatott Hungarian Startup University Program (HSUP) 2022 júniusában zárul. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar speciális ösztöndíjas hallgatói csapatai számára a program zárásaként 2022. június 20-án Pitch Day-t szervezett, ahol a csapatok az előző félévben továbbjutó ötleteik megvalósítását mutatták be a szakmai zsűri előtt.