Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szeptemberi népszokások

2013. augusztus 31. 19:25
Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig, énnekem. Népszokásról szóló cikkel üdvözöljük Vehir-en!

Szeptember 1. – Egyed napja

Tervezünk búzát vetni? Nosza hajrá! A néphit szerint az Egyed napján elvetett búza bő termést hozhat. Eleink a karácsonykor levágandó disznót szeptember elsején kezdték el hizlalni. Nem mellesleg az ősz első napja időjóslásra is alkalmas. Ha ekkor esik, akkor csapadékos, ha pedig nem, akkor száraz őszre számíthatunk.

Szüret Jókai Mór birtokánSzüret Jókai Mór birtokán

Szeptember 8. – Kisasszony napja

„Boldog születésnapot Szűz Mária!” Ha eleink ajkát elhagyhatta ez a mondat, akkor az szinte biztos, hogy szeptember 8-án történt. Ugyanis a 11. századtól fogva ekkor ünnepelték Jézus anyjának születése napját. Ekkor tették ki a gabona vetőmagjait is éjjel az ablakba, hogy aztán megfogja azt az úr szentelése.

Szeptember 15. – Hétfájdalmú Szűzanya

Ez a nap Mária anyai fájdalmának állít emléket. Erről a témáról szól az első fennmaradt magyar nyelvű vers is. Az alkotásról több információ itt található. Aki a linkre kattintás nélkül is kitalálta melyik versről van szó, az most megérdemel egy virtuális vállon veregetést!

Szeptember 21. – Máté napja

Erről a napról ellentmondásos elképzelések keringenek. Göcsejben ezen a napon nem szántottak, mert úgy vélték, hogy akkor felveti a földet a gaz. Bánátban viszont ekkor vetették el az őszi búzát. A munkát a férfiak teljesen csendben végezték, majd a végén feldobták a vetőabroszt hogy a kalászok jó magasra érjenek.

Szeptember 29 – Mihály napja

A nyárnak vége, az állatokat behajtják, a pásztorokat kifizetik, megkezdődnek az őszi munkálatok - röviden így lehetne összefoglalni miről szólt Mihály napja. Ezután kezdődtek a szüretek. Szeptember 29 után a hiedelem szerint már nem nő a fű, eleink szerint már „harapófogóval sem lehet kihúzni a földből.” Mihály napján az állatok viselkedéséből lehetett következtetni a várható időjárására. A népi babona úgy tartja, ha a fecskék ekkor még nem repültek el, akkor szép őszre számíthatunk. A téli időjárást a disznók viselkedése mutatta meg. Ha a sertések összefeküdtek az ólban, akkor őseink készültek az erős télre.

A népi bölcsesség szerint „Aki Szent Mihály nap után szalmakalapban jár, attól nem kérdenek tanácsot.” Azaz szeptember 29-től ősz van, és aki továbbra is nyári ruhákat hord, annak súlyos bajok vannak az ítélőképességével – nem érdemes tehát hozzájuk tanácsért fordulni.

Horák János
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. ma 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.