Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sváb dallal indult a tanév

2013. szeptember 2. 0:33
A város számos iskolájába tértek vissza a diákok vasárnap. Mi a Lovassy László Gimnázium tornacsarnokában kezdtük a tanévet szeptember elsején.

A diákokat Schultz Zoltán igazgató köszöntötte. Vannak pillanatok - mondta -, amikor nehezen lehet motiválni a fiatalokat, és az év kezdete ezen alkalmak közé tartozik. A lovassysoknak hagyományápolást, korrektséget és folyamatos megújulást ígért.

Schultz ZoltánSchultz Zoltán

Mozgalmas nyáron vagyunk túl, a melegrekordok, fesztiválok, strandolások mellett alkotótáboron vehettek részt az iskola tanulói, aktívak voltak a sportolók és a színjátszósok is. Ott voltak a Pannon Egyetem által középiskolásoknak szervezett tudományos, tehetségkutató táborokban is.

Nincs iskolai ünnepség statisztikák nélkül! Tavaly a 126 végzős diák közül 64, vagyis az érettségizők több mint fele kitűnő vizsgaeredményt ért el. A végzősök között hárman voltak, akik nem akartak továbbtanulni, százhuszan jutottak be főiskolai vagy egyetemi képzésekre, ez a jelentkezők 97,6 százaléka. Tíz felsőoktatásba felvett lovassysból kilenc államilag finanszírozott képzésen vehet részt, a legnépszerűbb célpont a BME és a Corvinus volt. Az eredményeket a közönség soraiban Szauer István tankerületi igazgató és Porga Gyula polgármester is elégedetten hallgatta.

Schultz Zoltán felhívta a figyelmet a változásokra is. A most kezdő évfolyam már új pedagógiai program szerint tanul majd, az új házirend életbe lépése pedig a többieket is érinti, így az első napon különösen figyelni kell az osztályfőnöki órán. Az igazgató felhívta a figyelmet az idei tanév egyik kiemelkedő eseményére, a Helikonra is, amelyen a gimnázium hagyományosan jól teljesít, legutóbb, 2012 tavaszán a Lovassy volt a legsikeresebb helikoni középiskola.

1993. szeptember elsején, éppen húsz éve kezdték meg tanulmányaikat a Lovassyban az első német nemzetiségi tagozatos diákok. Azóta több mint 600 diák tanult a tagozaton, számos nemzetközi programon vettek részt, használható nyelvtudásra tettek szert, és soha nem beszéltek úgy, mint a nyáron népszerűvé vált vírusvideón.

A német tagozatot a polgármester Pro Meritis díjjal tüntette ki, diákok pedig sváb zenei produkcióval szórakoztatták az egybegyűlteket.

Porga Gyula jelezte, a több mint háromszáz éves intézmény tanévnyitóján felszólalni nem kis felelősség. Ehhez a háromszáz évhez mérve a német tagozat húsz éve meglehetősen rövidnek tűnik, de ez idő alatt bebizonyosodott: a városnak és az iskolának szüksége van erre a tagozatra. Ennek a tájegységnek, és különösen a városnak fontos az, hogy németségünket, német kultúránkat, kapcsolatainkat ápoljuk, megőrizzük.

Porga GyulaPorga Gyula

A Lovassyban a tanítás hétfő reggel nyolckor kezdődik, a tankönyveket az első napon vehetik át a tanulók.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.