Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Vendégségben egy csimpánz születésnapján

2013. szeptember 23. 17:17
Tízéves lett Tjobbe, a veszprémi állatkert legfiatalabb csimpánza. Az ünnepi alkalomból tortát és egyéb meglepetéseket kapott gondozóitól. Ott voltunk a születésnapi zsúron.

Tjobbe három éve élvezi a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark vendégszeretetét, népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a helyi médiumok mellett az országos televíziók is eljöttek a születésnapi bulira. 

A csimpánz a nyugat-afrikai Guineától Gabonig, valamint Zaire északi felében honos, trópusi esőerdőkben és fás szavannákon egyaránt megél. Elsősorban növényevő, de ha alkalmuk van rá, akkor csoportosan elejtenek kis termetű állatokat is. A csimpánzok 8-10 évesen érik el a pubertáskort, a vadon élő példányok akár negyven évig is élhetnek, emberi gondozásban ennél jóval hosszabb életkorra is van esélyük. Elég csak a Tarzan-filmek Csitájára gondolni, aki állítólag bőven hetven fölött halálozott el néhány évvel ezelőtt. A veszprémi Tjobbe tehát még gyerekcipőben jár. 

Tjobbe ajándékcsomagjai joghurtot, gyümölcsöket és egy labdát rejtettek. A csimpánzok elsőként a joghurtra csaptak le, és mindenféle segítség nélkül nyitották fel a műanyag dobozokat, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a csimpánz kiveszi a hűtőből a joghurtot és elmajszolgatja tízórai gyanánt. A labdát megkergette ugyan, de a korrektség jegyében el kell árulnunk: akik azt mondják, hogy a mai magyar válogatottnál még egy csapat majom is előbb kijutna a világbajnokságra, tévednek. 

Ennyire örül a majom az ajándéknakEnnyire örül a majom az ajándéknak

A labda is csak addig volt érdekes, amíg Tjobbe és társai észre nem vették a tortát, ami innen, a plexifal másik oldaláról igen finomnak nézett ki. Persze megtanultuk már, hogy ne higgyünk a szemünknek, ezért meg is kóstoltunk egy szeletet a finomságból, ami lényegében nem más, mint mézzel összetapasztott főtt rizs, gyümölcsök és háztartási keksz. Az élményt a hangulatjavító gyümölcsdarabkák ellenére a rizs jellegtelen íze uralja. Kétségtelenül egészséges ételről beszélünk, de a modern ember ízfokozókhoz szokott nyelvének túlságosan jellegtelen. 

Egészséges életmód a Csimpánzvilágban: sport és cukormentes táplálkozásEgészséges életmód a Csimpánzvilágban: sport és cukormentes táplálkozás

Miután majom és ember egyaránt elfogyasztotta a maga tortaadagját, Tjobbe a tizes számot formázó ünnepi dekoráció lebontásával jelezte, hogy a parti véget ért, lehet hazamenni. 

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.