Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bor utca Veszprémben

2013. szeptember 30. 17:04
Először szervez borfesztivált a Decanter Bisztró és a Veszprémi Egyetem Civil Szerveződéseiért Alapítvány (VECSA) az önkormányzat támogatásával. A rendezvényről és általában a borokról olvashat cikkünkben.

A szervezők célja, hogy Veszprém és a Balaton hírnevét, turisztikai vonzerejét növelő programot kínáljanak, valamint a környékben tevékenykedő borászokat, kistermelőket mutassák be a közönségnek.

A Vár utcában a Decanter Biszró előtt felállított faházakban borászok mutatják be a környékünkön termelt borokat, népszerűsítik a borászatokat elsősorban a Balaton környéki régiókból.

Fellép:

  • Snétberger Zenei Központ diákjainak koncertje - Bogdán Norbert és Palásti Máté
  • Németh Kyra és Csipszer Dani jazz duója
  • Dan’n’Roll az Utcazene Fesztivál közönségdíjasa

Fontos információk:

  • A fesztivál időpontja: 2013 október 4. 16.00 - október 6. 24.00
  • A zenei programok ideje: 18.00 - 22.00 
  • A borász pavilonok nyitva tartása pénteken 16.00 - 22.00, szombaton és vasárnap 15.00 - 22.00

Ha már borok, azt tudta, hogy a bor színe, valamint a pohár alakja és mérete is befolyásolja, ki mennyit iszik? Mi sem, de az MTI ma szerencsére megírta, hogy a fehér borból több kerül a poharakba, mint a vörösből. Mindezt amerikai tudósok derítették ki. 

Az Iowai Állami Egyetem kutatói azt kérték a felmérés résztvevőitől, töltsenek magunknak egy normális adag italt. Amikor a résztvevők átlátszó üvegpohárba öntöttek fehér bort, kilenc százalékkal több italt ítéltek normálisnak, mint amikor a pohárétól erősen elütő színű vörösborból kínálták őket.  Széles pohárba akaratlanul is 11,9 százalékkal többet töltöttek, mint a szabványos borospohárba - ismertette a The Daily Telegraph brit napilap a Substance Use & Misuse című szaklapban megjelent tanulmányt. Az sem mindegy, hogy asztalon áll-e a pohár vagy kézben tartja azt a fogyasztó, utóbbi esetben ugyanis 12,2 százalékkal többet töltöttek maguknak a tesztelők. 

Doug Walker, a kutatás vezetője elmondta, nem lehet tökéletesen megbízni abban, ha valaki a magának kitöltött adagok számával mondja el, mennyit ivott. A kutatás résztvevőitől azt kérték, hogy mindig ugyanannyit öntsenek magunknak, de ők egyszerűen nem vették észre, ha több került a poharukba.

Kedves olvasónk, a fenti kísérletet Ön is egyszerűen elvégezheti a hétvégén, minden fontos infót megtalál az alábbi plakáton!

vehir.hu
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.