2022. január 29.
//
Adél névnap

Szorosabb az együttműködés, mint valaha

2013. október 4. 11:50
A polgári törvénykönyvek lehetséges módosításairól, illetve a bírói szervezetek hatékonyabbá alakításáról egyeztettek hat közép-európai ország igazságügy-miniszterei. Szó esett a Hernádi-ügyről is.

Újra Veszprémben tanácskoztak a közép-európai országok igazságügyi miniszterei. A kétnapos találkozó házigazdája dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter volt. A megbeszélések után péntek délben sajtótájékoztatón számoltak be az eredményekről.

Házigazdaként Navracsics Tibor elmondta, hogy már hagyományosan félévente találkozik a négy visegrádi ország, illetve Horvátország és Szlovénia igazságügyi minisztere, hogy megvitassák közös ügyeiket. Az elmúlt pár évben egyre szorosabbá vált a kapcsolat, ma már nem csak alkalmi eszmecsere ez a találkozó, hanem egyre szervezettebb együttműködések alapja is. A hat ország miniszterei elhatározták, hogy három területen is összehangolják a tevékenységüket. Az egyik az európai fizetésképtelenségi eljárás, a másik az igazságügyi eredménytáblával kapcsolatos összehangolások, a harmadik az európai ügyész kérdése. 

Orsat Miljenić horvát igazságügyi miniszter szerint rendkívül öröm évente kétszer együtt tölteni néhány napot a kollégákal. Számukra kezdetektől fogva fontos volt, hogy megoszthatták a tapasztalataikat. Az említett három kérdésen túl szóba kerültek a belső szervezeteinket, elsősorban a bíróságokat illető kérdések, polgári jogi eljárásjogi kérdések, és beszéltek arról, hogyan tudnának jobb bírói szolgáltatásokat nyújtani a polgáraiknak. 

Tina Brecelj szlovén államtitkár szerint a régió országainak még szorosabbra kell fűzniük a kapcsolatukat, még erősebb hangon kell megszólalniuk. Brecelj elsősorban az iránt érdeklődött, hogyan lehetne erősíteni a bíróságok munkáját. Azt kérdezte kollégáitól, hogy a hatékonyság érdekében szervezeti változásokat eszközöljenek-e a bíró szervezetben, vagy inkább az eljárásjogi kérdésekben kellene változtatniuk. 

Tomáš Borec szlovák igazságügyi miniszter szerint közös problémákkal küzdenek a régió országai. Fontos, hogy a közös beszélgetések révén mindenki megtalálhassa a saját országának megfelelő megoldásokat. Elmondta: a polgári eljárási törvény mindannyiuk számára fontos, ez összefüggésben is van a bíróságok munkájának hatékonyságával. Szlovákiában ennek egy komplett reformját hajtják végre, újraírják a polgári törvénykönyvet. A reform kapcsán fontosnak tartják az együttműködést. 

Marie Benesová cseh igazságügyi miniszter úgy érezte, hogy nagy egyetértés volt közöttük, sikerült eszmét cserélniük arról, hogyan jár el a többi ország. Elmondta: érdekeltek abban, hogy az uniós források megfelelő védelmét biztosítsák. Ha ez kiteljesedik, az mindannyiunk számára előnyös lesz. 

Wojciech Węgrzynlengyel helyettes igazságügyi államtitkár  kifejtette: lengyel szemszögből fontos a lakossági csőd kérdése, ez mindenki számára alapvető kérdés, amiben együtt kell működnünk, hogy közös álláspontot terjeszthessünk elő Brüsszelben. 

A Hernádi-üggyel kapcsolatban elhangzott az újságírói kérdés, hogy mindezen témák mellett jutott-e idő megbeszélni a horvát-magyar diplomáciai kapcsolatokat megrontó konfliktust? 

Navracsics Tibor és Orsat Miljenić Navracsics Tibor és Orsat Miljenić

„Időnk lett volna rá” - felelte Miljenić - „de nem arról beszéltünk, mert ez számunkra teljesen egyértelmű ügy, amiben van két érintett fél, nem a mi feladatunk, hogy az ő konfliktusukat rendezzük. Nem hiszem, hogy ez bármilyen kihatással lenne a jó kapcsolatunkra.” 

Navracsics Tibor hozzátette: „van nekünk egy 800 éves barátságunk, ha a két nemzet között előforduló konfliktusokat fel akarnánk sorolni, az egy rendkívül rövid lista lenne. Magyarország sokat segített Horvátországnak a függetlenség kivívása során, vagy most épp az EU-tagság elnyerése érdekében. Mi jó barátként  és stabil partnerként tekintünk Horvátországra. A felmerülő vitákat jó partnerként kell rendeznünk, ez nem veszélyeztetheti a két ország kapcsolatát.”

Söge
Cseh Zoltán

További cikkek

Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Hat termék esetében a tavaly október 15-i ár alkalmazására kötelezik a kereskedőket.
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege 2022. január 1-jétől. Az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, ezen felül a bért terhelő közterhek is csökkennek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni - olvasható a kormányzati portálon csütörtök délben közzétett tájékoztatásban.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban, amikor kihirdették a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatását. Térségünkből öt kistelepülés is érintett.