2020. február 20. // Álmos névnap

Tartható lesz a jövő évi hiánycél

2013. október 11. 11:21
mti
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2014. évre tervezett 2 százalékos GDP-növekedés mellett a jövő évi hiánycél tartható lesz, bár számolni kell kockázatokkal - mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A 2014. évi költségvetési törvényjavaslathoz készített ÁSZ-véleményt ismertetve a hiánycéllal kapcsolatos kockázatok között említette az alelnök a vártnál esetlegesen alacsonyabb inflációt, az önkormányzati szektor hiányának és adósságának, illetve az egyéb kormányzati szervek adósságának alakulását.

Pulay Gyula, az ÁSZ felügyeleti vezetője kiemelte, hogy a javaslat az államháztartás központi alrendszerének egyenlegére 924,8 milliárd forint hiányt tartalmaz, ami 12 százalékkal alacsonyabb az idei módosított előirányzatnál.

Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: javult a költségvetési tervezés minősége, mivel a törvényjavaslat nem tartalmaz az ÁSZ módszertana szerint nem megalapozottnak minősülő előirányzatot; megfelel az alaptörvénynek és a stabilitási törvénynek, az államadósság-szabálynak, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak és rendelkezik a tartalékokról is.

vehir.hu

További cikkek

2020. február 20. // Álmos névnap