2022. január 28.
//
Károly, névnap

A kormány kiutat kínál a szegénységből

2013. október 29. 18:33
mti
A Fidesz szerint a kormány kiutat kínál a szegényégből, míg a baloldal kormányzása idején csak elmélyítette a szegényedést.

A kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Korózs Lajos szocialista politikus napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált így. Az MSZP elnökségi tagja azt mondta, a rendszerváltás óta nem volt annyi szegény ember Magyarországon, mint ma.

Tavaly a magyar lakosság csaknem fele élt olyan háztartásban, ahol a szegénység és társadalmi kirekesztettség valamilyen formája jelen volt - derült ki a  Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) felméréséből, amelyet hétfőn tett közzé honlapján.

A kutatás adatai szerint 2012-ben a magyarok 17 százaléka volt "jövedelemszegény", 19 százaléka "munkaszegény", 37 százalékuk pedig súlyosan nélkülöző anyagi körülmények között élt. Tavaly a magyarok 47 százaléka élt olyan háztartásban, ahol a szegénység és társadalmi kirekesztettség legalább egyik, 8 százaléka pedig ahol mindhárom formája jelen volt.

A szegénység elterjedtségének szokásos módja a szegénységi ráta mérése. A szegénység határának az átlagjövedelem 60 százaléka alatti jövedelmet tekintik. A Tárki kutatása szerint 2012-ben ez alatt a határ alatt élt a magyarok 17 százaléka, ami a legmagasabb a rendszerváltás óta.

A kormánypárt erre válaszolva azt írta, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt megduplázták a munkanélküliséget, a munkavállalókat magas adókkal sújtották, a gáz árát háromszorosára emelték, "a családokat devizahitelbe taszították", a fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentették, munka helyett pedig egész országrészeknek segélyt kínáltak.

A jelenlegi kabinet ezzel szemben kiutat kínál: segély helyett munkát nyújt immár mintegy négymillió magyarnak, csökkentette és tovább csökkenti a rezsit és a családok adóját, béremelési programokat indított, növeli a minimálbért, a reálbéreket és a nyugdíjakat - fejtette ki a Fidesz, hozzátéve: a rászoruló családok gyermekeit az óvodától az munkavállalásig ösztöndíjprogramokkal, ingyenes tankönyvvel, étkeztetéssel segíti a kormány.

vehir.hu

További cikkek

Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Beavatkozik az élelmiszerárakba a kormány
Hat termék esetében a tavaly október 15-i ár alkalmazására kötelezik a kereskedőket.
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Emmi: több mint 40 százalékos a háziorvosok bérnövekedése
Jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege 2022. január 1-jétől. Az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, ezen felül a bért terhelő közterhek is csökkennek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
Kormány: február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni
2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni - olvasható a kormányzati portálon csütörtök délben közzétett tájékoztatásban.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
Öt környező kistelepülés nemzetiségi önkormányzata is részesül a kormány támogatásában
A kormány partnerként és barátként is tekint a nemzetiségekre - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az Országházban, amikor kihirdették a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatását. Térségünkből öt kistelepülés is érintett.