2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

Élénkíteni kell a gazdaságot

2013. október 30. 20:55
Jelentős fordulat szükséges a magyar gazdaság számára, le kell térni az unortodoxnak nevezett pályáról, egy kiszámítható, az üzleti bizalmat visszaépítő politika szükséges – hangsúlyozta a volt gazdasági és közlekedési miniszter.

Veszprémben járt Kákosy Csaba volt gazdasági és közlekedési miniszter. Először mikró-, kis- és középvállalkozókkal találkozott, s hallgatta meg a véleményüket, majd a Szeglethy Baráti Kör vendégeként beszélt a magyar gazdaság helyzetéről és fejlődési lehetőségeiről szerdán.

Nincs fontosabb kérdés Magyarországon, mint a gazdasági helyzet és a kitörési lehetőségek. A magyar társadalom legnagyobb problémája ma az egyre növekvő szegénység. A TÁRKI legújabb kutatásai alapján az emberek 47 százaléka érintett valamilyen formában a szegénység által – vezette fel a volt gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatóját Pál Béla (MSZP) országgyűlési képviselő. Mint mondta, ma a magyar gazdaság a 2005-2006-os szinten teljesít, amin változtatni kell annak érdekében, hogy mérséklődjön a szegénység, legyenek új munkahelyek, s ne legyen négymillió létminimum alatt élő az országban.

Kákosy CsabaKákosy Csaba

Kákosy Csaba szerint Veszprém megyei vállalkozókkal beszélgetve elmondható, hogy 2010-ben az üzleti szféra nagy várakozásokkal tekintett az új kormány elé, amely most mélyen csalódott. Azt várták, hogy a választási ígéreteknek megfelelően magas gazdasági növekedés, megszorítások nélküli élet, sikeres és alacsony adókat hozó adópolitika és egy mérséklődő államadósság valósul meg, illetve 10 éves távlatban egymillió új munkahely jön létre. Ehhez képest az elmúlt években a magyar gazdaság messze alul teljesítette a lehetőségeit, s idén talán kijön abból a mély recessziból, amibe az elmúlt évben esett – sorolta.

A volt miniszter rámutatott, a vállalkozásoknak jelenleg nincs jövőképük. – Ez a beruházási adatokon is kirajzolódik, az üzletemberek úgy döntöttek, hogy Magyarországon nem érdemes befektetni, új projekteket elindítani. Ez hozza magával, hogy nincs gazdasági növekedés, nincs jövedelem, elosztható profit, nem nő a fogyasztás, és az emberek jóléte sem javul – emelte ki. Hozzátette, jelentős fordulat szükséges a magyar gazdaság számára, le kell térni az unortodoxnak nevezett pályáról, egy kiszámítható, az üzleti bizalmat visszaépítő politika szükséges, ami elindíthatja az országot a növekedés útján.

Kákosy Csaba és Pál BélaKákosy Csaba és Pál Béla

Újságírói kérdésre reagálva elhangzott, az üzleti bizalom újbóli felépítése következetes, aprólékos és hosszú ideig tartó munka eredménye lehet. – Rendbe kell tenni a jogalkotási kérdéseket, nem lehet olyan jogalkotás, ami visszamenőleg hoz szabályokat, nem működhet úgy egy ország, amelynek költségvetését kilendszer módosítják. Kiszámíthatóbb szabályozás szükséges a vállalkozások és üzletemberek számára, hogy tervezni tudják a jövőjüket, nyitottnak kell lenni a külföldi befektetők felé, emellett érdemi, valós párbeszédre van szükség az üzleti szféra képviselőivel, beleértve a bank szektort is – mondta a szocialisták terveit kormányra lépésük esetén. Hozzátette, adóátalakítás mindenképp lesz. – Nem értünk egyet az egykulcsos személyi jövedelemadóval, de a 3 százalék alatti költségvetési hiányt tartani kell, lépéseinket ehhez igazítjuk – zárta gondolatát Kákosy Csaba.

 

Cseh Zoltán

További cikkek

A hibrid autók évtizedei jönnek
A hibrid autók évtizedei jönnek
Ahogy egyre inkább érezzük a saját bőrünkön is a klímaváltozás hatásait, úgy az autóiparban is egyre nagyobb teret kapnak a környezetkímélő – vagy annak mondott – technológiák.
Megújult a VEDIÖK elnöksége
Megújult a VEDIÖK elnöksége
Két év után Simon Noel helyét Kovács Örs veszi át, alelnökei Kubik Sára és Boros Milán lesznek. A Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat kedden tartotta évértékelő és tisztújító ülését a Városházán.
Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen
Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen
A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat negyedik állomásán prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.
Lehetnek még tartalékok a megyei foglalkoztatottságban
Lehetnek még tartalékok a megyei foglalkoztatottságban
Foglalkoztatottsági szempontból Veszprém megye ugyan jól szerepel, ám még mindig lehetnek tartalékok. Nagyvállalatok tanácskoztak hétfő délelőtt Veszprémben.
Évet értékelt Orbán Viktor
Évet értékelt Orbán Viktor
Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten.
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap