Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

40 éves a Veszprémi Torna Club / Több évtizede az élen: megnyirbált szakosztályok, kevesebb támogatás, megkérdőjelezhetetlen eredmények

2008. december 6. 18:10
Pénteken ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a VTC, azaz a Veszprémi Torna Club. A királynék városának sport történetét sokan sokféleképp eredeztetik. Horváth Péter, ügyvezető elnök attól a naptól számolja klubja életét, amikor 1968-ben különválasztották a női és férfi tornászokat. Ő Kővári József felkérésére a nők edzője lett. Pár évvel később a férfi torna, mint olyan megszűnt Veszprémben. Az elmúlt évtizedek során egyértelmű volt a sportág leépülése, leépítése. Megszűnt a gyűrű, a ló, a korlát. Ma már pusztán talajon és gumiasztalon ugyan, de aratnak tornászaink minden megmérettetésen. Horváth Péter a 40. születésnapon is azt kívánta, a klub nyerhesse vissza régi fényét, presztízsét, ezért dolgoznak fáradhatatlanul. A 4 évtizedes jubileumot egy gigantikus tornászgálával ünnepelték a Veszprém Arénában. A műsor keretein belül adta át a város vezetése a 2008-as év portolói díjakat is.

A VTC gyermek és ifi tornászain kívül a szombathelyiek is meghívást kaptak a gálára, melynek fővédnökségét Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség alelnöke vállalta magára. Ő az a tornászunk, aki a sportég történetében először kapott gyakorlatára 10.00 pontot.

Az este folyamán az a gumiasztal kapott főszerepet, melynek veszprémi meghonosítása, és versenyeken is elfogadott hivatalos tornaszerré válása is Horváth Péter érdeme.

A fiatal sportolókat dicséri, hogy sok esetben, jelmezben, show elemekkel tarkítva mutatták be gyakorlatainkat, mely jelentősen megnehezítette azokat. A gála egyik meglepetése volt Berki Krisztián, a győri Bercsényi DSE egykori tornásza, háromszoros Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes és világranglista jelenlegi vezetője, aki kiváló eredményei ellenére sem képviselhette hazánkat a pekingi olimpián. A 23 éves tornász a magyar vándor elnevezésű gyakorlat továbbfejlesztését mutatta be, mellyel már készül a jövő évi EB-re is.

 

Az elmúlt 40 évből számtalan bajnoki címre szert tett tornászra lehet büszke Horváth Péter. A VTC ügyvezetője, s egyben edzője mégis elsőként saját gyermekeit említi. Ha anno nem tornásztak volna, az életben nem lettek volna annyira kitartóak, aminek ma sikereiket köszönhetik – mondta a Vehírnek Horváth Péter. A tornász edző jelmondata, hogy a munka egyenesen arányos a teljesítménnyel. Fájlalja, hogy talán a szertorna mindig is kicsit mostohagyermek volt a sportágak között. Nem akkora a  népszerűsége, így a támogatás is jóval kevesebb, annál, mint amit mondjuk a labdajátékok kapnak. Ugyanakkor ez az a sportág, ami mindennek az alapja: mozogni tanít, dinamikus. Arra a kérdésre, hogy milyen támogatásra számíthat a tornasport a jövőben, Horváth Péter elmondta, hogy már a mostani gálát sem tudták volna megrendezni Császár Gábor, Szabó Imre, vagy az Aréna dolgozói nélkül. Abban bízik, hogy talán most egy fordulat következik. Ilyen lelkesedéssel készülnek a VB-re, és a Magyar Bajnokságra is.

 

A tornagála keretein belül tartották meg az idei sportévzárót is, melyen Debreczenyi János polgármester, Porga Gyula alpolgármester és dr. Hudvágner Tamás, a sportbizottság elnöke átadták az év sportolóinak, csapatainak, és edzőinek járó díjakat. Horváth Péter a VTC ügyvezető elnöke Pro Meritis kitüntetést vehetett át 40 éves áldozatkész munkájáért.

 

2008 legjobb veszprémi sportolói

Nők:   1. Orbán Éva kalapácsvető

            2. Lepsényi Boglárka lábteniszező

            3. Sztrínyi Anikó erőemelő

 

Férfiak: 

1.      Nikola Eklemovics kézilabdázó

2.      Rákos Patrik úszó

3.      Marosvölgyi Tamás labdarúgó

 

Edzők:

1.      Mocsai Lajos (MKB Veszprém)

2.      Tóthné Stupián Anikó (VEDAC)

3.      Molnár István (VESC)

 

Csapatok:

1.      MKB Veszprém KC

2.      VESC

3.      Company Nyelviskola VRC

 

Sportvezetők: Tóthné Nagy Őszi Ildikó (asztalitenisz), Pogány Sándor (kispályás labdarúgás), Szilágyi László (természetjárás), Flaskár István (egykori sportújságíró)

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.