Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Az a célunk, hogy magyar játékosok alkossák a veszprémi csapatot” / Marko Vujin maradhat, Fazekas Nándor visszatérhet a királynék városába

2008. december 7. 17:53
A Prima Primissima Díj apropójából dr. Hunyadfalvy Ákossal, az MKB Veszprém KC társadalmi elnökével beszélgettünk egy kapucsínó mellett a klub helyzetéről, jövőképről.


Mit jelent a klub számára a Prima Primissa Díj?

– Óriási dicsőséget jelent, több évtizedes munka elismerését. A kitüntetésben nagyon sok embernek temérdek munkája van. Úgy gondolom, hogy ez a klub kitartó, magas színvonalú munkájának a megerősítése.

A díj nem csak megtiszteltetést, hanem felelősséget is jelent. A Veszprém igen magasra tette a mércét a 2007/2008-as idényben elért eredményeivel. Mennyire nehéz megfelelni a növekvő elvárásoknak?

– A célokat mindig mi tűzzük magunk elé. Az elmúlt évtizedekben senki nem várt el tőlünk konkrét célokat, eredményeket. Mi az induláskor igyekezetünk ezt a mércét – a saját értékrendünk szerint – magasra tenni, s ebből azóta sem engedünk. Kitartóan igyekszünk állhatatosak lenni a céljaink eléréséért. Ennek a kitartó munkának az elismerése, hogy ezt a munkát, minőséget, s főleg ezt az eredményt máshol is elismerik, többek között ezzel a kitüntetéssel.


– A globális pénzügyi válságnak lehet hatása a kézilabda klub és a névadó MKB Bank közötti együttműködésre?

– A Magyar Külkereskedelmi Bank a német állam bankja, erős pénzügyi háttérrel rendelkezik, akit a közelmúltban keletkezett pénzügyi válság elkerült. Nagyon magas színvonalú szakmai munka folyik a banknál. Az MKB Magyarország egyik legismertebb pénzintézete, akik szigorú feltételek mellett kötöttek szerződést a veszprémi kézilabda klubbal. A szerződést a kölcsönösség alapján a szerződő felek szerződésszerűen teljesítik. Kétsége nem merülhet fel egyik félnek sem azzal kapcsolatban, hogy a másik nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit. Több évre szóló szerződést kötöttünk, s miután kölcsönösen elégedettek vagyunk egymással, tervezzük a kontraktus meghosszabbítását.

– Közepesen erős csoportba került a Veszprém a Bajnokok Ligájában. Az ellenfelek ismeretében deklarált elvárás a kvartettből való továbbjutás?

– A célunk a továbbjutás. A klub szakmai vezetése ennek reális lehetőségét látja. Ennek feltétele, hogy idehaza mindkét ellenfelet meg kell verni, idegenben pedig legalább az egyiket le kell győzni. Úgy gondoljuk, hogy kellő odafigyeléssel, s ha a játékosaink egészségesen térnek vissza a világbajnokságról, akkor nem vagyunk esélytelenek a továbbjutásra. Azt követően már nagyjából hasonló erejű csapatok mérkőzhetnek, ahol a pillanatnyi forma, a sérültek száma döntheti el a mérkőzések kimenetelét.

– A hírek szerint két klasszis átlövő is távozik a nyáron az együttesből. Mik a klub tervei Ilyés és Vujin pótlására?

– Marko Vujin a szerződéskötésével elkötelezte magát a Gummersbach együtteséhez, így ő - a dolgok mai állása szerint - a következő szezont már Németországban tölti. Azonban érdekes a világ, mindig minden mozgásban van, többek között ez a helyzet is. Az utóbbi időben ugyanis Vujin több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy jobban szeretne Veszprémben maradni. A klub vezetése ezért lépéseket tesz annak érdekében, hogy olyan jogi, és pénzügyi megoldást találjon, amelynek eredményeként ő nálunk folytatná pályafutását. Marko felismerte, hogy itt komoly eredmények vannak, s mérlegelte, hogy milyen eredményeket tud elérni Gummersbachban és nálunk. A pénz egy nagyon nagy dolog, de nem minden. Mindent megpróbálunk elkövetni, hogy itt tudjuk tartani.

Ilyés Ferenc nagy szomorúságot okozott a klubnak. Vele szerződéshosszabbítási tárgyalásokat folytattunk. Elviekben mindenben megállapodást született, a pénzügyi feltételeket illetően is. Az a célunk, hogy magyar játékosok alkossák a veszprémi csapatot. Ő egy nagy küzdő, magas nemzetközi szinten védekező játékos. Az ő pótlása komoly gondokat okoz az egyesületnek. Mindenki sajnálja, hogy távozik. Mindenesetre sok sikert kívánunk neki.

– Putics Barna helyzetéről mi az MKB Veszprém álláspontja?

– Puticsot a szezonnak a végégig kölcsönadtuk az Essen csapatának, ott azonban jelentős pénzügyi problémák adódtak, s a német klub jövője bizonytalanná vált. Sajnos olyan európai szabályok vannak, amelyekkel itt Veszprémben mi nem értünk egyet: az Essennek joga volt Putics játékjogát a szerződés végéig továbbruházni. Így került Barcelonába, ami egy fiatal játékosnak óriási lehetőség és kihívás. Szeretnénk, hogy ha a katalánoknál, valamint a vb-n további tapasztalatokat szerezne, s egészségesen térne vissza hozzánk jövő nyáron. Szintén szeretnénk, hogyha Fazekas Nándor is Veszprémben folytatná pályafutását.

– Mi történik abban az esetben, hogy ha Puticsot a Barcelonában és a válogatottban nyújtott teljesítmény alapján meg kívánja tartani a spanyol sztárcsapat?

- Ha olyan ajánlatot tesznek, amellyel szakmailag és pénzügyileg a klub egyetért, az a szerződés módosításának vagy közös megállapodás alapján a felmondásának lehet a feltétel. Azonban hangsúlyozzuk, hogy szeretnénk minél több magyar, s sajátnevelésű játékost megtartani. Bármennyire is pénz szűkében vagyunk, nem minden a pénz az ilyen kérdések eldöntésénél.

– Mit vár a veszprémiekkel teletűzdelt válogatott szereplésétől a horvátországi vb-n?

Épp a közelmúltban terveztük, hogy a helyszínen drukkolunk a magyar válogatottnak, miután a közeli Eszéken lesznek a csapat mérkőzései. Erős, jó képességű játékosokból álló csapat a mienk, nagyon jó szakmai vezetéssel. Ezek a játékosok hosszú évek óta erős bajnokságokban edződnek, nagy nemzetközi rutinnal rendelkeznek. Kívánom, hogy sérülések ne legyenek. A magyar válogatottnál mindig problémát jelentett, hogy a meghatározó játékosok sérülése befolyásolta a végeredményt. Célokat nem akarunk egymás között sem lebegtetni, a szövetség vezetői sem tették ezt. Szurkolunk nekik szívből, s sok sikert kívánunk.

– Az év végéhez közeledve: mit kíván 2009-re?

– Nekünk minden évben a legfontosabb célunk a magyar bajnokság megnyerése. Szeretnénk megnyerni a Magyar Kupát is, s emellett szintén fontos az európai kupaszereplés is. Itt a realitásoknak és a lehetőségeknek megfelelőn szeretnénk minél közelebb kerülni a döntőhöz.

– Ha már a Magyar Kupát említette, van rá esély, hogy idén Veszprém rendezze a négyes döntőt?

Úgy gondolom, hogy az sem lenne helyes, hogyha Veszprém rendezné, mint ahogyan. azzal sem értettünk egyet, hogy tavaly Szegeden rendezték. Sajnos - a pénztelenség okán - a klubokat egy versenytárgyaláson ajánlattételi helyzetbe hozzák, ahol a kluboknak licitálni kell egymással szemben. Ez a licitálás olyan, mint amikor két szegény ember egymás zsebében kotorászik. Szeretnénk, hogyha semleges helyen lenne a négyes döntő, tiszta játékvezetés mellett, s kizárólag a pályán nyújtott sportteljesítmény alapján lehetne kupát nyerni.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.