Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A képzőművészetben az ember keze, elméje és szíve együtt alkot

2013. november 13. 1:24
Holányi Julianna festőművész Szín-világ című kiállítása nyílt meg november 14-én az Óváros Art Galériában.

Ha meg akarjuk fejteni Holányi Julianna művészetét, jó kiindulási pont Ruskin gondolata, miszerint a „képzőművészetben az ember keze, elméje és szíve együtt alkot”. Az előbbi két tényező ezúttal kisebb – bár természetesen nem elhanyagolható – szerepet játszik, ám az igazán fontos szó itt a szív, Holányi Juliannát ugyanis az a mai napig Erdélyhez húzza, s ez alkotásaiban is megjelenik.

Holányi Julianna (fotoalbum.eu)Holányi Julianna (fotoalbum.eu)

1947-ben született a Maros partján fekvő városban, Nagyenyeden, gimnáziumi tanulmányait itt folytatta a Bethlen Gábor Kollégiumban, majd később a Kolozsvári Műszaki Egyetemen végzett. A kollégiumi udvar, a természet közelsége döntő befolyással volt gyerekkorára és művészetére is, melyet kezdetben rajztanárai irányítottak. Legnagyobb hatással Gazdáné Olosz Ella textilművész volt rá, de jelentősen hozzátettek tudásához Horhat Horea és Beung-Kun Sou festőművészek is – mindkettejük iskoláját elvégezte. Utóbbitól kollázs- és akvarell technikát tanult, a pasztell és a tus mellett ez lett a kedvenc technikája. Segítségükkel gyors, könnyed, légies kifejezésre nyílik lehetősége, ugyanakkor ezek a technikák arra is alkalmasak, hogy nagyon erősen teremtsenek hangulatokat – a művésznő képeit nézve már az első pillanatban megragad bennünket egy érzés, ami aztán a zsigerekig hatol.

Fotók: Óváros Art GalériaFotók: Óváros Art Galéria

Ez a hangulat szorosan kapcsolódik az erdélyi tájhoz is: Holányi Julianna elmondása szerint a természet mindig inspirálja alkotásai során, s ha főszereplőként nem is jelenik meg a képeken, kisugárzása ott érződik bennük.

Ahogy egyfajta idilli múlt is visszaköszön a festményeken. Holányi Julianna 1989 óta él Magyarországon, de nagyon fontosnak tartja, hogy az ember soha ne feledje el a gyökereit. Őrizni, ápolni kell a múltunkat és továbbörökíteni azt a gyerekeknek, a környezetünknek, hiszen jó olykor elmerengni a régmúlt időkön. Emellett pedig a gyökereinknek köszönhetjük a jellemünket, egyéniségünket, mindazt, ami emberré formált bennünket, s a festőművész hisz benne, hogy ezeket ugyanúgy bele kell tenni az alkotásba. Csak az a mű lesz hiteles, amelybe az ember belső énjét, gondolatait is belekomponálta.

Hogy Holányi Julianna ebben valószínűleg jó úton jár, azt bizonyítja sok-sok kiállítása, illusztrációja, díjai: bel-és külföldön eddig 90 önálló és több mint 100 csoportos kiállítása volt, számos kiadványt, újságot, könyvet illusztrált, az 1995-ös Bakony-Balatoni Kalendáriumot, az 1996-os várpalotai falinaptárat, Hantz Lám Irén Nagyenyed szóban-képben című könyvét. Szép eredményeket ért el több megyei és országos kiállításon, 1998-ban pedig a Kaposvári Miniatűr Biennálén közönségdíjat kapott.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését Holányi Julianna munkássága, képeit megnézheti az Óváros Art Galéria kiállításán.

Bertalan Melinda
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.