2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

„Nem kell temetni minket”

2013. november 27. 22:22
Blog | Fazekas Nándor szerint a sikeres és a kevésbé jó mérkőzéseket is a helyükön kell kezelni.

Ahogy legutóbb is jeleztem a Kedves Olvasóknak, nagyon nehéz visszavágóra számítottunk a fiatal, „rohanós” Celje ellen. Nem szerencsés egy héten belül kétszer is meccselni, főleg nem annak az együttesnek, amely az első felvonást öttel megnyerte idegenben. Ilyenkor ugyanis megragadnak a történések, az élmények a játékosokban, akik így akaratlanul is kevésbé koncentrálnak. Tudat alatt nyugtatóan hat a kinti eredmény, s a kézilabdázó arra gondol, hogy ha idegenben sikerült, akkor valahogy itthon is legyűrjük a riválist.

Az előbb említetteket fokozta, hogy kiválóan sikerült a mérkőzés eleje. Remekül működött a védekezésünk, potyogtak a góljaink, a 18. percben már hat-hét találattal vezettünk. Ott azonban lehetett érezni, hogy egy picit beragadt a gépezet. A cserejátékosok sem tudták felvenni a ritmust, a vérszemet kapó Celje pedig nagyon koncentrált játékkal feljött. Ezt követően hiába hoztuk vissza azokat, akik az elején jól teljesítettek, már nem tudtuk újra beindítani a korábban hengerlő gépezetet.

A szlovének kissé megilletődötten kezdtek a fantasztikus közönségünk miatt, de a térfélcsere után ezt levetkőzték. Nem tudom, hogy mit mondott nekik Matic a szünetben, de hatalmas tűzzel tértek vissza a pályára. Úgy tűnt, mintha nem is vennék észre, hogy ötezren ellenük szurkolnak ellenük, s nyugodtan hozták a saját játékukat. Amikor már a kispadon ültem, akkor is azt láttam, hogy minden egyes lépésünket ismerik, s könnyedén akasztják meg a támadásinkat. Úgy "olvasták" a játékunkat, hogy lövőhelyzetekhez sem igen jutottunk. Támadásban felőrlődtünk, hátul pedig már nem volt annyi erőnk, hogy kivédekezzük őket. Nagyon magunkra engedtük őket, és valóban szerencsés körülmények között nyertünk, úgy, hogy ők időn túli hetest hibáztak.

Örülni kell a két pontnak, de el kell felejteni ezt a napot... Minden csapat életében van egy ilyen mérkőzés, hál’ Isten mi már túl vagyunk rajta. Remélem, hogy több ilyen nem is jön az idényben, s mielőbb visszanyerjük a korábbi formánkat. Mint írtam, mindenki foghat ki gyengébb napot. Példaként említhetem a Hamburgot, amely tavaly a BL-ben is többször kikapott, s a bajnokságban sem szerepelt jól, végül azonban megnyerte az előbbi sorozatot.

Természetesen nem akarom erre fogni, de Nagy Laci hiánya is egyértelműen meglátszott rajtunk, elöl és hátul is. Nélküle nagyon keveset játszottunk, akinek a sérülése egy gyorsan megoldandó feladat elé állított minket. Pár nap alatt kellett összerakni a támadását és a védekezést.

Ezt a csapatot azonban nem szabad temetni. Amikor jól játszunk, mindenki arról beszél, hogy milyen sokáig eljuthatunk a sorozatban, ha pedig nem megy, akkor rögtön megkapjuk, hogy „mit akarunk mi?” Tavaly, amikor a csoportban legyőztük a Kielt, már a BL-győzelem volt a téma, most meg többen is azt jósolták, hogy a négybe se jutunk be. Én azonban azt gondolom, hogy a sikeres és a kevésbé jó mérkőzéseket is a helyükön kell kezelni. Sem túlzottan magasra, sem túlzottan alacsonyra nem szabad tenni a mércét.

Ami tény: jelenleg százszázalékos teljesítménnyel állunk az európai porondon, amit rajtunk kívül már egyetlen alakulat sem mondhat el magáról. Továbbra is azt vallom, hogy lépcsőfokonként kell előrehaladni. Ha ezt véghez tudjuk vinni, s tanulni a hibáinkból – amire folyamatosan törekszünk –, akkor el fogjuk érni azt a célt, amit a vezetőség, a játékosok és a szurkolóink is szeretnének. Ahogy eddig is tettünk, az év hátralévő részében is minden erőnkkel ezért fogunk harcolni.

A szombati ellenfél, a Szentpétervár együttesének elemzése még hátravan. Azt azonban mindenféle nagyképűség nélkül kijelenthetem, hogy kötelező a két pontot itthon tartanunk. Remélem, hogy olyan játékkal tesszük ezt, amellyel a drukkereink és mi magunk is elégedettek leszünk.  

Fazekas Nándor

vehir.hu
Melczer Zsolt

További cikkek

Világbajnoki bronzérmes az U18-as magyar női kézilabda-válogatott
Világbajnoki bronzérmes az U18-as magyar női kézilabda-válogatott
Bronzérmes lett a magyar női kézilabda-válogatott az észak-macedóniai U18-as világbajnokságon, miután a szerdai helyosztón remek hajrával 27-26-ra legyőzte a holland csapatot.
A PSG és a Montpellier is magának akarta, Pechmalbec mégis a Veszprémet választotta
A PSG és a Montpellier is magának akarta, Pechmalbec mégis a Veszprémet választotta
A Telekom Veszprém újdonsült beállósa, a francia és szerb állampolgársággal is rendelkező Dragan Pechmalbec portálunk kérdésére azt nyilatkozta, miután a sportigazgató Nagy László felhívta, nem volt kérdés számára, hol folytatja karrierét.
Tízgólos győzelemmel tért vissza a Telekom
Tízgólos győzelemmel tért vissza a Telekom
A Telekom Veszprém 35-25-re nyert a francia élvonalban szereplő USDK Dunkerque elleni hazai felkészülési mérkőzésen kedden.
Dupla győzelem a Temesvár ellen
Dupla győzelem a Temesvár ellen
A Magyar Kupa-ezüstérmes Fejér-B.Á.L. Veszprém kézilabdacsapata pénteken három, szombaton két góllal nyert a román élvonalban szereplő CM Politehnica Timisoara ellen.
Először nyert a Fejér-B.Á.L. Veszprém
Először nyert a Fejér-B.Á.L. Veszprém
A Budai Farkasok elleni két szoros vereség és az FTC elleni idegenbeli hatgólos fiaskó után a negyedik felkészülési mérkőzésén már nyerni tudott a Fejér-B.Á.L. Veszprém kézilabdacsapata, amely szerda este a szintén NB I-es Komló vendéglátójaként bizonyult jobbnak.