Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Feljelentést tesz a múzeum

2013. december 2. 12:50 // Forrás: mti
A műtárgyakat mind ki tudták menteni a szombaton éjjel kiégett bakonyi tájházból; a múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mivel úgy vélik, hogy gyújtogatás történt.

Limbacher Gábor, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta: a tájházban őrzött értékek a tűzoltás miatt vizesek, kormosak, megkezdték a restaurálásukat. Az igazgató gyanúja szerint gyújtogatás miatt kapott lángra a tájház nád teteje. Rámutatott: az épület hátsó részénél a tető könnyen elérhető, s ezen a részen valószínűleg rendszeres a mozgás, mivel sokszor találnak itt a múzeum dolgozói használt injekciós tűket. Ezt a feltevést támasztja alá az is, hogy az épületben szombaton éjszaka senki nem volt, s erősáram sincs a házban; mindezek miatt a múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Furcsa, hogy a tájház 2008-ban hasonló körülmények között égett le, valamint az is, hogy az egyik videómegosztó portálon előbb volt látható az égő épület, mint hogy a tűzoltók a helyszínre érkeztek - tette hozzá az igazgató.

Az épület rekonstrukciójának költségét 15-50 millió forintra becsülik, a károk felmérése még tart.

Limbacher Gábor hangsúlyozta: a felújítás után gondoskodni kell az épület fokozott védelméről, akár térfigyelő kamera kihelyezésével. Az igazgató megjegyezte, hogy a szomorú hír mellett valami jó is történik: az eddig kihasználatlan padlástérben kiállítóteret és múzeumpedagógiai teret alakítanánk ki.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.