Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tűzvédelmi bírság egy társasháznak

2013. december 3. 15:32 // Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége tűzvédelmi bírságot szabott ki egy társasházra.

Az állampolgári bejelentés alapján két darab nagyméretű hulladékgyűjtő edényt tároltak a lépcsőház földszintjén. A Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség egy előzetes értesítés nélküli tűzvédelmi cél ellenőrzést tartott a társasház területén, melyen megállapította a jogszabálysértést, és pénzbírsággal sújtotta a társasházat.

A tűzvédelmi bírság jogszabályi alapja nem más, mint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, melynek értelmében a lakórendeltetésű épületek területén a lépcsőházakban éghető anyagot, illetve a menekülési útvonalat szűkítő tárgyakat nem lehet elhelyezni. Az épületek közlekedőin éghető anyagú tárgyakat az érintett falon 1,95 m magasság fölé vagy a padló felületének legfeljebb 15%-áig helyezhetők el. A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/20133 (XII. 7.) Kormányrendelet 1. melléklete kimondja, hogy az „épületek menekülési útvonalain és azokkal egy légteret alkotó helyiségrészben szabálytalan tárolás, a rendeltetéssel nem összefüggő elektromos berendezés felügyelet nélküli üzemeltetése, továbbá a menekülési útvonalnak a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség mértékén túli leszűkítése” pénzbüntetést von maga, melynek összegét az eljáró hatóság mérlegelheti.

A társasházak menekülési útvonalait (minimum 1,10 m) leszűkítő bárminemű tárgy elhelyezése a folyosón életveszélyt okozhat, emberéleteket is követelhet. Egy esetleges tűzeset során a tűzoltók akadályba ütközhetnek, lassulhat a beavatkozás, az életmentés. Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy abban az esetben, ha a fent említett jogszabályokat megsértik, a menekülési útvonalat leszűkítő, éghető tárgyat helyeznek el a folyosókon, tűzvédelmi bírságot von maga után. A szabályok betartása a társasházban lakók biztonságát növelik, emellett tűz esetén az életmentés és a tűzoltás gyors és hatékony végrehajtását segítik elő. Emiatt szükséges a jogszabályok megismerése és azok maradéktalan betartása.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.