2019. október 20. // Vendel névnap

Beindult a gazdasági növekedés

2013. december 4. 13:38
mti
Az eddigieknél szélesebb bázison nyugszik és elsősorban a beruházások bővülésének köszönhetően beindult a gazdasági növekedés - vélekednek a frissen közölt GDP-adatokról az MTI által megkérdezett elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt részletes adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékkal emelkedett az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a GDP 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva és 1,6 százalékkal az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állt. A tárca felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság úgy mutat fel jelentős növekedést, hogy közben a külső egyensúlyát megőrizte, sőt a folyó fizetési mérleg többlete javulást mutat az előző évhez képest.

 Balatoni András, az ING elemzője szerint a legfrissebb GDP-adatok rávilágítottak, hogy a hazai növekedés sokkal szélesebb bázison nyugszik, mint a 2010-2011-es kilábalás.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy kedvező, a vártnál jobb a harmadik negyedéves növekedési adat; a jó teljesítmény kulcsa elsősorban a beruházásokban keresendő. A szakértő kiemelte: a növekedés nemcsak viszonylag gyors és nagy, hanem a korábbi években kialakult mintákkal szemben - amikor csak egy-két terület, például a nettó export húzta a bővülést - kiegyensúlyozottabb és "egészségesebb szerkezetű" is.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője kijelentette_ a tartós növekedés azt jelenti, hogy a magyar gazdaság még több embernek tud munkát és így biztos megélhetést nyújtani. "A magyar emberek már láthatják munkájuk értelmét és annak a bizonyságát, hogy jól tették, amikor 2010-ben hátat fordítottak a kudarcokkal teli Gyurcsány-Bajnai-korszaknak" - fogalmazott.

vehir.hu
2019. október 20. // Vendel névnap