Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Doppingbotrány a sakkolimpián

2008. december 12. 13:27
Vassily Ivanchuk nagymesternek akár két éves eltiltással is szembe kell néznie, miután nem volt hajlandó vizeletmintát produkálni a bírák kérésére. A 20 éve a legnagyobbak közé sorolt, napjainkban a világ harmadik legjobb játékosának vélt ukrán férfit november 25-én amerikai ellenfele, Gata Kamsky által elszenvedett veresége után kérték, hogy bizonyítsa tisztaságát.
A sokak által különcnek tartott versenyző mindent maga mögött hagyva viharzott el a helyszínről. Mivel senkinek sem sikerült meggyőznie, hogy álljon a vizsgálat elébe, a bírák kérésük megtagadását pozitív eredményként kezelték. Az ügy az egymást nagy tiszteletben tartó játékosok világában rendkívüli felháborodást váltott ki, a mesterek szerint ugyanis mindenkire nézve becsületsértő, ha bármelyiküket megvádolják. Véleményükben amellett érvelnek, hogy a bürokraták csak tönkreteszik megmérettetéseiket, hiszen a doppingszerek nem jelentenek előnyt a játszmák során. Feltételezésük azonban többek szerint hibás, mert bár a fizikai erő nem játszik szerepet a sakkban, egyes anabolikus szteroidok mellékhatásai segítenek a versenyzőknek stresszhelyzetben is tisztán gondolkodni.



Ivanchuk eltiltását ez már nem befolyásolja, azonban az egyik német nagymester az indulatos versenyző védelmében saját tapasztalatairól is beszámolt. 1979-ben egy kísérlet során - melyben maga is alanyként szerepelt - a dopping sakkozókra gyakorolt hatását vizsgálták. Szerinte egy teljesítményt növelő dózis valószínűtlen, hiszen a tesztek alatt játéka vérnyomásának növekedésével arányosan romlott és stratégiája szétesett, könnyű diadalt kínálva ezzel orosz ellenfelének, Boris Spasskinak.
Kocsis Sándor

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.