2019. október 16. // Gál névnap

Matolcsy: Négy nagy bank is kivonulhat

2013. december 20. 16:37
index.hu
Négy külföldi tulajdonú nagybank kivonulásáról beszélt a Hír TV-ben Matolcsy György jegybankelnök. A műsort ma este vetítik, de a televízió honlapján megjelentekből már kiderült: Matolcsy szerint ez másfél év alatt következik be, írja a Portfolio.

Nem hiteleznek ezek a bankok, nem segítik a magyar gazdaságot - nyilatkozta Matolcsy. A megoldást szerinte a részben a magyar tulajdonú kis- és középbankok szerepének erősítése jelenti, de új magyar bankok létrejötte is segítheti, hogy a nagybankok átadják portfóliójukat. Nem kizárható szerinte, hogy új keleti, ázsiai bankok is megjelennek a kivonulók helyén.

Ma Matolcsy szerint 58 százalék a külföldi tulajdonú bankok aránya Magyarországon, 42 százalék hazaiaké. A nyolc nagybank a hitelállomány 70 százalékával rendelkezik, közülük négy is elhagyhatja az országot. Szerinte most úgy tűnik, hogy nem 3-4 év, hanem 6-18 hónap alatt teszik ezt meg.
Decemberben az Unicredit és a CIB is azt mondták, hogy maradnak, a Raiffeisennél viszont komolyabbnak tűnik a gyors kimenekülési szándék. 

vehir.hu
2019. október 16. // Gál névnap