Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pénzkidobás a tanulmány?

2014. január 22. 11:29
A Jobbik szerint ablakon kidobott pénz az intermodális pályaudvar tanulmányának elkészítése.

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik Magyarországért Mozgalom veszprémi önkormányzati képviselője, országgyűlési képviselőjelöltje kedden délután egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Veszprém az Új Széchenyi Terv forrásaiból több mint ötszáz millió forintot nyert egy intermodális pályaudvar megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A Jobbik képviselője nehezményezi, hogy a júniusi közgyűlésen felülvizsgált Területfejlesztési Koncepció kimondja: a vasúti és a helyközi autóbusz közlekedés intermodális központként történő összevonása csak a tanulmány alátámasztásával történhet meg. 

Forgóné Kelemen Judit szerint, ha a tanulmány nem tudja alátámasztani az átalakítás szükségességét, akkor annak elkészítése felesleges pénzkidobás. A Jobbik képviselője továbbá azt is nehezményezte, hogy ennek a tanulmánynak az elkészítése az adófizetők pénztárcáját terheli.

Forgóné Kelemen JuditForgóné Kelemen Judit

Siklódi Levente, a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a legmegértőbb szándéka ellenére sem érti a Jobbik sajtótájékoztatóján elhangzott kifogást az intermodális pályaudvar pályázatával kapcsolatban. Nem kérdés, hogy szüksége van-e Veszprémnek az intermodális csomópont kialakítására, ha azt szeretnénk, hogy egy élhetőbb, a jelen és a jövő közlekedési kihívásainak megfelelő városban élhessünk. 

Az intermodális csomópont pályázat egy több különböző típusú (busz, vonat, kerékpár) közlekedési szolgáltatást egységesen nyújtó komplex pályaudvar kialakítását és a város teljes közlekedési rendszerét újratervező stratégia elkészítését jelenti. 

Az új csomópont tervezett helyszíne Veszprém város jelenlegi vasúti pályaudvara lenne, ahol egy új távolsági és helyi buszpályaudvart alakítanának ki, tehermentesítve a belvárost a jelenlegi pályaudvar forgalmától és légszennyezésétől. A buszpályaudvar mellett egy modern vasúti pályaudvar is létrejönne kényelmes és igényes szolgáltatást nyújtva az utazóközönségnek.

Újraterveznék a buszmenetrendet és a városban lévő helyközi buszmegállókat kommunikációs tájékoztató rendszerrel szerelnék fel. Az intermodális pályaudvart rácsatlakoztatnák a térségi kerékpárút hálózatra és kialakítanának P+R parkolókat, melyeknek köszönhetően a belváros gyalogos jellegét tudnánk erősíteni.

Siklódi LeventeSiklódi Levente

A felsorolt területek is jól tükrözik, hogy a fejlesztés haszonélvezői lennének a helyi és térségi lakosok, ingázó diákok és dolgozók, munkáltatók és munkavállalók egyaránt. A kérdés tehát nem az, hogy szükséges-e a fejlesztés, hanem az, hogy milyen formában valósítsák meg, hogyan tervezzék és hangolják össze ezt a rendkívül összetett és bonyolult rendszert.

Ennek a stratégiának a kidolgozására nyert Veszprém 500 millió forint uniós forrást, mely 100%-os finanszírozás mellett a veszprémi polgárok pénztárcáját nem terhelve ad lehetőséget a munka elvégzésére. Az elmúlt években a fideszes városvezetés és az önkormányzat dolgozói komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a város több milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz jusson. Ezek a források kivétel nélkül azt a célt szolgálták, hogy városunk fejlődjön, szerethetőbbé élhetőbbé váljon. 

Csepely Máté
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.