Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatszor vonultak a tűzoltók a hó miatt

2014. január 25. 10:05 // Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A megyénket is elérő havazás következtében hat esetben volt szükség a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek a szakembereinek segítségére.

Veszprém Megye egész területén január 24-én a délelőtti óráktól szinte folyamatos havazás vette kezdetét, mely az esti órákban megszűnt. A hótakaró vastagsága 3-8 cm között változik. A havazás miatt, illetve a letaposott hótól csúszóssá vált utakon lelassult a közlekedés, de az utak mindenütt járhatóak. Hóval elzárt település nincs megyénkben - derült ki a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményéből. Közműszolgáltatásban – villamos energia, víz, - gázellátás, csatorna, távfűtés, távközlés – fennakadás nem volt.
 
Január 24-én 6 olyan jelzés érkezett a Katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletére, mely esetekben a tűzoltók beavatkozására volt szükség. Az esetekre jellemző, hogy a közúti balesetek során személyi sérülés egyik esetben sem történt, viszont az elakadt gépjárművek – a műszaki mentés idejére - ideiglenesen forgalmi akadályt képeztek.
 
A hideg, havas időjárás miatt a Katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésére, az embertársainkra való odafigyelésre. Amennyiben közterületen a kihűlés veszélyének kitett személyt látnak, nyújtsanak segítséget, valamint értesítsék a hivatásos, a karitatív vagy civil szervezetek valamelyikét. Figyeljenek fokozottan a környezetükben élő, magukat csak nehezen ellátni képes emberekre is!
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek folyamatosan részt vesznek a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

Mielőtt hosszabb útra indulnak, az érintett útszakasz járhatóságáról mindenképpen érdeklődjenek. Csak a téli útviszonyokra felkészített, téli gumiabroncsokkal felszerelt járművekkel induljanak el. Az esetlegesen felmerülő hosszabb várakozási idő megkönnyítése érdekében vigyenek magukkal meleg ruhát és meleg védőitalt. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek.
 
Tartson biztonságos követési távolságot az ön előtt haladó jármű mögött. Maradjon éber, lassítson le és tartsa uralma alatt a gépkocsit! Vezessen körültekintően és óvatosan! Az utak síkosság mentesítését a közútkezelő folyamatosan végzi.
 
A járdák síkosság mentesítéséről az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata.
 
Kérjük, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit.
Az okostelefonnal, vagy táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását a http://vesz.katasztrofavedelem.hu weboldalról, vagy az adott operációs rendszer piacteréről, és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

vehir.hu
Csepely Máté

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.