2022. május 23.
//
Dezső névnap

"Jajj a farkas, itt a farkas" / Avagy körüzenetek a világhálón

2008. április 22. 12:54
Bizonyára mindannyian kaptak már rémhíreket terjesztő vagy épp segítséget kérő körleveket a neten. A szolgáltatók már több ízben felhívták a figyelmet, hogy egyetlen tovább küldött levél után sem fizetnek senkinek. Ezúttal egy veszprémi család nevével éltek vissza. A súlyos beteg kisfiukról szóló üzenetek két éve járják a világhálót. Az eset különlegessége, hogy ez a bizonyos üzenet nevet és pontos címet is tartalmaz, igazságtartalma viszont annyi, mint a többinek, semmi. Mi lesz akkor, ha egyszer valóban segítségre szorul valaki? A köremaileket már szkeptikusan fogadjuk, s egyetlen kattintással töröljük őket a bejövő levelek listájáról.
Csak néhány napja kaptam meg az említett levelet, de mint kiderült, két éve járja a "postaládákat". Az üzenetben egy 29 éves apuka meséli el, hogy kisfiuk agyában és testében daganatokat fedeztek fel az orvosok, de nincs pénzük a műtétre. Állítólag az AOL-lal és a ZDNET-tel is egyeztettek, és minden továbbküldött levél után 32 forintot utalnak a számlájukra. Természetesen felkerestük a levélben szereplő veszprémi családot, akik azt mondták, szerencsére nincs beteg a családban és egyre jobban dühíti őket, hogy két éve kapják a telefonokat a beteg kisfiú miatt. Azt a mai napig nem sikerült kideríteni, ki élt vissza a nevükkel és mi célból. Még mindig vannak, akik hiszékenyek és továbbküldik a körüzenetként kapott maileket. Főleg akkor, ha ezt névvel, elérhetőséggel ellátva teszi valaki hitelesebbé. Csakhogy ez esetben ez már a személyes adatokkal való visszaélést jelenti, amit törvény is büntet. Egyelőre nem látni a végét, hogyan lehetne megtisztítani a hálót ezektől az ostoba játékoktól. Bizonyára emlékeznek a pásztorfiú esetére a mesében, aki annyiszor kiáltott farkast, hogy amikor valóban segítségre lett volna szüksége, már senki sem hitt neki, ami az életébe került. Mi lesz akkor, ha valaki valóban a neten próbál majd segítséget kérni, de a hirhedt levelek miatt már senki sem hisz neki? A körüzeneteknek tehát több hátulütője van, nem csak annyi, hogy borsot törnek az orrunk alá.

Füssy Angéla

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.