Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fokozott ellenőrzést tartott a rendőrség

2014. február 17. 11:01 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság
Szombaton a rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tartott, most elsősorban az ittas vezetés ellen – tájékoztatott közleményben a Veszprémi Rendőrkapitányság.

A razzia célja elsősorban az ittas és bódult sofőrök kiszűrése, ám a közúti ellenőrzések kiterjednek a passzív biztonsági eszközök meglétére és használatára, a mozgásban elkövetett szabálysértések felderítésére, a járművek hatósági jelzéseinek meglétére, a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére, körözött személyek, tárgyak, járművek felderítésére, valamint szállítmányok és rakományok ellenőrzésére is. 

2013-ban 12 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset okozója volt ittas személy. Könnyű sérüléssel járó baleset 8, súlyos sérüléssel járó baleset 3, míg halálos kimenetelő közlekedési baleset 1 esetben történt, ahol a járművezető ittas állapotban volt. A Veszprémi rendőrkapitányság illetékességi területén 2013 évben a személyi sérüléses balesetek száma mintegy 7%-kal csökkent a korábbi évhez képest. 

A balesetek számadatainak elemzésekor megállapítható, hogy a közlekedési balesetek okozói elsősorban személygépkocsi vezetők, de közvetlenül a második és harmadik helyen motorkerékpárosok, kerékpárosok találhatóak. Akiket szorosan követnek a gyalogosok, mint baleset okozói, elszenvedői. Ugyan a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek aránya emelkedett az előző év adataihoz képest, azonban még mindig rendkívül kedvező az országos átlaghoz képest. Országosan tavaly az ittas állapotban okozott baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleseten belüli aránya 10,39%. A veszprémi kapitányság illetékességi területén ez az arány 6,9%.

A sérüléses balesetek kedvezően alakultak az elmúlt évben, de ezt a tendenciát csak megfelelően koncentrált rendőri ellenőrzésekkel lehet a továbbiakban fenntartani.  A szabálykövetően közlekedő járművezetők gyalogosok jogos igénye, hogy a hatékony rendőri ellenőrzések megtartsák vagy továbbemeljék kapitányságunk közútjainak közlekedésbiztonságát. 

A fokozott ellenőrzés célja a lakosság köz- és közlekedésbiztonságának, szubjektív biztonságérzetének fenntartása, javítása, az állampolgárokat felháborító, közlekedési szabályszegések, bűncselekmények visszaszorítása, megelőzése, a látható rendőri jelenlét biztosítása illetve, a közlekedési balesetek megelőzése, a közutak biztonságának megteremtése. Az ellenőrzést alapvetően a legveszélyesebb, s a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó jogsértő magatartásokra kell irányítani, melyek az alábbiak:

  • sebességtúllépés;
  • ittas járművezetés;
  • passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása.

Az ORFK-OBB meghatározása szerint 2014 az ittas vezetés elleni fellépés éve. Ennek megfelelően a baleset-megelőzési tevékenységben az ittas járművezetés visszaszorítása prioritást élvez.

Az éjszakai akció során a rendőrök összesen 47 sofőrt szondáztattak meg, közülük 2 esetben mutatott pozitív értéket a műszer.  Az akció további mérlege: 3 bevont forgalmi engedély, 4 szabálysértési feljelentés, 2 helyszíni bírság összesen 25 ezer forintértékben.

Az akció célja a közgondolkodás megváltoztatása, miszerint a kocsmából az alkohol vezet hazafelé. Ittasan vezetni olyan bűn, amelyre semmiféle mentség nincs. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.