Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Éves értekezlet a börtönben

2014. február 17. 16:37
Február 17-én tartotta a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a 2013. év tevékenységét értékelő és a 2014. évi feladatokat meghatározó értekezletét.

Az értekezlet szakmai elöljárója Schmehl János bv. dandártábornok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese volt.

Az értekezleten meghívott vendégként részt vettek a magyar honvédség, a társ rendvédelmi és igazságügyi szervek, a megyei, járási és városi önkormányzatok, hivatalok vezetői, képviselői.

Németh Éva bv. ezredes, az intézet parancsnoka beszámolójában elmondta, hogy a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 2013. évi tevékenységére a törvényes és biztonságos, rendelkezésre álló forrásokhoz igazított feladatellátás volt jellemző. Súlyos, a köznyugalmat megzavaró rendkívüli esemény az előző évben sem történt. A 198 férőhelyes intézet telítettségi mutatója megfelel az országos átlagnak, 144 %-os. Az elmúlt évben végrehajtott 1400 befogadás, ugyanennyi távozás, valamint az 1500 előállítás rendkívüli esemény nélkül, törvényesen került végrehajtásra.

Kiemelt feladatként kezelte az intézet a fogvatartottak szabadulás utáni visszailleszkedését elősegítő programokat: pályázati források bevonásával szakmaképzéseket, tréningeket szerveztek. Bővítették a munkáltatást, bekapcsolódtak a belső ellátás rendszerébe, így a fogvatartottak élelmezését saját üzemeltetésű konyhán, fogvatartotti munkával, nagyrészt büntetés-végrehajtási intézetekben előállított és megtermelt alapanyagokból oldják meg.
 
Központi pályázati forrásból megújult az informatikai eszközpark, bevezettek több új számítógépes programot, amelyek a kornak megfelelő szinten támogatják a szakmai munkát.

A gazdálkodás területén az előző év végén történt beszerzéseknek, valamint az egész évre jellemző takarékos gazdálkodásnak köszönhetően kiegyensúlyozott volt az intézet költségvetési tevékenysége, bevételeiket túlteljesítették, az évet tartozás nélkül zárták.

A beszámoló végén az intézet parancsnoka megköszönte a személyi állomány tagjainak egész éves, szakszerű és lemondásokkal járó munkáját, amellyel hozzájárultak az intézet biztonságos és törvényes működéséhez.
Szintén köszönetet mondott a társszerveknek a feladatellátáshoz nyújtott segítségért. 

A 2014. év fő feladatai közül az alábbiakat emelte ki:

  • Továbbra is meg kell előzni az intézet biztonságát és a fogva tartás rendjét veszélyeztető és sértő rendkívüli események kialakulását;
  • Meg kell akadályozni az intézetbe a tiltott tárgyak, elsősorban a mobiltelefonok és a kábítószer-gyanús anyagok bejutását;
  • Az intézet gazdálkodásában törekedni kell arra, hogy a rendelkezésre álló előirányzatokhoz rendeljék a szakmai feladatokat; cél a kiadások csökkentése és a bevételek növelése;
  • Kiemelt figyelemmel kell kísérni az európai uniós és a hazai pályázati kiírásokat, azokra megfelelő partnerség kialakításával pályázni kell;
  • Bővíteni kell a fogvatartottak kezelésében közreműködő civil szervezetek körét; 
  • Keresni kell a külső munkáltatás lehetőségét a fogvatartotti foglalkoztatás bővítése és a bevételek növelése érdekében.;
  • A fogvatartottak részére tovább kell bővíteni a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló program-lehetőségeket, figyelni az erre kiírt pályázatokat;
  • Tovább kell növelni az intézet állománymegtartó képességét, a személyi állomány anyagi-szociális helyzetét javító intézkedésekkel.
  • Végre kell hajtani az országgyűlési és önkormányzati választásokkal kapcsolatos, intézetre háruló feladatokat.
  • Oktatással, és a belső szabályozások átdolgozásával fel kell készülni az új bv. törvény 2015. január 1-jei hatályba lépését követő végrehajtásra.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.