Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Petőfire emlékeztek

2014. március 5. 17:59
Szerda délután elkezdődtek a március 15-i megemlékezések városunkban.

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata megkoszorúzta a Petőfi Sándor veszprémi tartózkodásának emlékére emelt táblát szerda délután. 

Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő megemlékező beszédében elmondta, hogy Petőfi Sándor magát lángoszloppal azonosította 1848. márciusában, és mi, kései utódok is annak tartjuk őt.

A forradalom lángoszlopának.

Petőfi Sándor tudta, hogy egy olyan ország megteremtése, ahol mindenki egyenlő eséllyel indul az életben, ahol senki sem tarthatja elnyomatásban embertársát, csak forradalommal valósítható meg. Ahogy a magyar nép, úgy a veszprémiek sem felejtették el a költő nevét, forradalmi lelkületét, megalkuvást nem ismerő magatartását és költészetét. Tettei és alakja ma is példa lehet mindannyiunk számára. Hittel, elszántsággal és másokkal összefogva mindent elérhetünk. Veszprémben az emléktáblán kívül színház és utca is őrzi egyik legnagyobb és legismertebb költőnk emlékét. 

Némethné Károlyi JolánNémethné Károlyi Jolán

Irodalmi tény, hogy Petőfi 1842. őszén Pápáról Székesfehérvárra menet járt Veszprémben. Büszkék lehetünk rá, hogy vers is született nálunk. Azt azonban, hogy 1848. március 5-én Veszprémben szállt meg, még nem sikerült bizonyítani. Egyes feltételezések szerint a költő itt, Veszprémben hallotta meg a párizsi forradalom hírét és innen sietett Pestre, hogy lángoszlopként kezdeményezze és irányítsa a magyar forradalmat. Azt a forradalmat, aminek támogatásával haladó politikusaink olyan törvényeket fogadtattak el az Országgyűléssel és iratattak alá az uralkodóval, amelyek megvalósították hazánk polgári átalakulását és függetlenségét. Petőfi Sándor harcolt, lelkesített és életét áldozta az eredményeket védő szabadságharcban. Neki is része volt abban, hogy a magyar nép nemzetté kovácsolódott és egyként küzdött az elnyomatás ellen. 

A megemlékezés zárásaként a Veszprém Megyei honismereti Egyesület, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata és Veszprémi Cserhát Társaskör képviselő helyezték el az emlékezés virágait a Gourmandia étterem falán található emléktáblánál. 

Az ünnepségen közreműködött Marosvölgyi Gergely, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja. 

Csepely Máté
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.