Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Boldog karácsonyt, Valujev! / Evander Holyfieldtől elvették a rekordot jelentő Vb-övet

2008. december 21. 14:22
A szombat esti zürichi gálán a bíróktól világbajnoki övet kapott karácsonyra Nyikolaj Valujev, a boksztörténelem pedig szegényebb egy szenzációs rekorddal.
Szokatlan sportcsemegére volt kilátás szombat este Zürichben, ahol Evander Holifield 46 évesen lehetett volna nehézsúlyú világbajnok, amire a sportág történetében még nem volt példa. A mérkőzés - főleg a kimenetele - szokatlan is volt, de nem a jó értelemben...

Amikor a panamai Guillermo Pérez Pineda 114:114-re pontozta a WBA (Bokszvilágszövetség) világbajnoki címéért rendezett összecsapást, úgy gondolhattuk, hogy tiszteletből kell adni a címvédőnek is egy szoros pontozást, de amikor a másik két bíró Valujevnek adta a mérkőzést (Mikael Hook - 115:114, Pierluigi Poppi - 116:112), egyenesen átverve érezhették magukat a helyszínen szurkoló és a TV képernyői előtt ülő nézők egyaránt.

Még a Valujev-drukkerek sem hitték el, hogy kedvencük nyert, a Holyfield-szimpatizánsok pedig kifütyülték a régi-új világbajnokot. Holyfield szemlátomást hosszú percekig nem hitte el, hogy ezt a meccset nem ő nyerte meg, de emelt fővel viselte a kudarcot.



A legnagyobb jóindulattal is maximum 4 menetet nyert meg a stílus nélkül bokszoló, élvezhetetlen mérkőzéseket produkáló ukrán óriás, Holyfield viszont tökéletesen felkészült a küzdelemre, 12 meneten keresztül néhány hibától eltekintve mértani pontossággal hajtotta végre a kidolgozott taktikát. Tökéletesen felmérte az ütőtávot, rendkívüli állóképességet igénylő folyamatos mozgással felőrölte ellenfelét.

Mindenki – az amerikai sajtóval az élen – találgat, hogy milyen érdekek kívánták meg Valujev győzelmét, egy biztos: a nézőkét nem. A mérkőzés hangulatából és az összecsapást megelőző várakozásból azt lehetett érezni, hogy az emberek döntő többsége a 46 éves amerikai csodával határos győzelméért szurkolt. Holyfield pedig teljesítette a nagyérdemű kívánságát, elpáholta a lomha ukrán óriást. A bírók pedig érthetetlen döntésükkel megfosztották az embereket a felhőtlen örömtől, a csoda átélésétől.

Nem született szerencsés csillagzat alatt az amerikai, nem először vetettek be ellene sportszerűtlen eszközöket. A legemlékezetesebb eset a Mike Tyson elleni összecsapása (1997. június 28.), ahol ellenfele még a füléből is kiharapott egy darabot. Azt a meccset legalább nem vették el tőle, "Iron Mike-ot" a 3. menetben leléptették, igaz, csak a második harapás után...

Holyfield mentalitását ismerve bízhatunk benne, hogy nem fogja annyiban hagyni a dolgot, és látjuk még bokszolni. Csak bírja erővel!


A meccsre jellemző mozdulat: Holyfield ballal találja el Valujevet


Tyson hírhedt fülharapása

Németh Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.