2021. augusztus 1.
//
Boglárka névnap

“Laci úgy elszabadult, mint egy hajóágyú!” / Már kisebb sejtjeiben is szétesni látszik az SZDSZ

2008. március 27. 0:34
Lemondásra szólítaná fel, és bizalmatlansági indítványt nyújtana be a liberálisok Veszprém megyei testülete Dr. Tihanyi László megyei elnök ellen. Egyelőre úgy tűnik, marad a feltételes mód, merthogy a párt alapszabályzata nem teszi lehetővé a tisztségviselők visszahívhatóságát. A 22 fős megyei testületi tag közül 17-en kifogásolják a főorvos elnöki munkáját. Tihanyi László azt mondja egyetlen „bűne”, hogy „kókista” – és ezt a véleményét fel is vállalja.

Az SZDSZ helyi vezetője kedden kapta kézhez azt a levelet, amelyben három alelnöke aláírásával a testület 17 fős többsége választmányi ülésre hívja, melyen bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani ellene. A kezdeményezők azzal indokolják döntésüket, hogy elmondásuk szerint nem tudnak együttműködni Tihanyival, mert az megfáradt, szétesik a választmány, s a párt helyi tisztségviselői és tagjai szinte semmit nem vitatnak meg egymással, így pedig nem lehet dolgozni egy pártban, mondják. Horváth László, aki Tihanyi László elődje volt a liberálisok megyei vezetői posztján, úgy véli az elnök alkalmatlan a vezetői posztra, viszont kiváló orvos. Elmondása szerint például, az a nyilatkozat is balul sült el a népszavazás előtt, mi szerint: „Mindenki szavazzon úgy ahogy akar.” Molnár Margit alelnök szerint lehet, hogy sokakban felmerül a kérdés, miért pont most jöttek elő a bizalmatlansággal – de mint mondja, az az igazság, hogy már hónapok óta elégedetlenek vezetőjük munkájával, mert az elnök nem szab irányt a dolgoknak, nem fogja össze a pártot, így pedig szétesik a tagság, mivel senki nem kap iránymutatást, merre menjen. A harmadik alelnök, Felsőörs polgármesterasszonya, Kenézné Berei Györgyi úgy fogalmazott: „Laci elszabadult mint egy hajóágyú.” Summa summarum, a három alelnök tizenhét testületi tag nevében fogalmazta meg a „meghívót” a választmányi ülésre, péntekre.

Tihanyi László kérdésükre elmondta, egyes híresztelésekkel ellentétben, esze ágában sincs elmenni erre a tanácskozásra, hiszen az még csak nem is nevezhető választmányi ülésnek. Emlékeztetett, hogy az SZDSZ-ben választmányi ülést csak az elnök hívhat össze, s ez esetben is nyolc nappal korábban kell kiértesíteni az érintetteket. Az elnök elmondása szerint a visszahívását kezdeményezők nem ismerik saját pártjuk alapszabályzatát, mely nem véletlenül nem tartalmazza a bizalmatlansági indítvány intézményét. Tihanyi elmondta, hogy kizárólag a törvényességet tartja szem előtt. A szabályok pedig az SZDSZ-ben egy valóban demokratikus pártára jellemzőek. Vezetőiket meghatározott időre, két évre választják. A választók akaratát pedig tiszteletben kell tartani, erről szól a demokrácia. A liberális politikus megjegyezte, hogy egyértelműen arra utal minden, hogy „kókista” nézetei miatt orroltak meg rá párttársai, mert ő nyíltan vállalta szubjektív véleményét, melyben Kóka Jánost támogatja az országos elnöklés kérdése körül kialakult vitákban, s nem kollektív nézeteknek adott hangot.

Közben a párt országos színterén is napról napra akadnak újabb fejlemények. Most már biztos, hogy lesz küldöttgyűlés, melyen vagy megerősítést nyer pártelnökként Kóka János, vagy pedig egy előrehozott tisztújításról döntenek majd. Amennyiben lenne előrehozott tisztújítás, úgy az nem csak az országos, hanem a megyei és helyi vezetőket is érintené. Kóka János és Fodor Gábor kijelentették, mindketten készen állnak, hogy újra megmérettessék magukat – amennyiben a többség az új voksolás mellett dönt.

Füssy Angéla

Füssy Angéla

További cikkek

A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
A Kabóca Bábszínház fesztiválja vasárnap estig várja az érdeklődőket a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren.
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
Együtt örülnek velünk, amikor boldogság ér bennünket, s támaszt nyújtanak, amikor úgy tűnik, minden összedől. Szerencsés esetben egy életen át játszanak velünk, mint Kosztolányi versében, s az elvesztésük néha jobban fáj, mint a szerelmünkben csalódni. A barátság az egyik legnagyobb áldás az életünkben, a barátság világnapján pedig annak természetéről és alakulásáról beszélgettünk Kungli Dóra pszichológussal.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.