2019. augusztus 20., kedd
István névnap

“Laci úgy elszabadult, mint egy hajóágyú!” / Már kisebb sejtjeiben is szétesni látszik az SZDSZ

Lemondásra szólítaná fel, és bizalmatlansági indítványt nyújtana be a liberálisok Veszprém megyei testülete Dr. Tihanyi László megyei elnök ellen. Egyelőre úgy tűnik, marad a feltételes mód, merthogy a párt alapszabályzata nem teszi lehetővé a tisztségviselők visszahívhatóságát. A 22 fős megyei testületi tag közül 17-en kifogásolják a főorvos elnöki munkáját. Tihanyi László azt mondja egyetlen „bűne”, hogy „kókista” – és ezt a véleményét fel is vállalja.

Az SZDSZ helyi vezetője kedden kapta kézhez azt a levelet, amelyben három alelnöke aláírásával a testület 17 fős többsége választmányi ülésre hívja, melyen bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani ellene. A kezdeményezők azzal indokolják döntésüket, hogy elmondásuk szerint nem tudnak együttműködni Tihanyival, mert az megfáradt, szétesik a választmány, s a párt helyi tisztségviselői és tagjai szinte semmit nem vitatnak meg egymással, így pedig nem lehet dolgozni egy pártban, mondják. Horváth László, aki Tihanyi László elődje volt a liberálisok megyei vezetői posztján, úgy véli az elnök alkalmatlan a vezetői posztra, viszont kiváló orvos. Elmondása szerint például, az a nyilatkozat is balul sült el a népszavazás előtt, mi szerint: „Mindenki szavazzon úgy ahogy akar.” Molnár Margit alelnök szerint lehet, hogy sokakban felmerül a kérdés, miért pont most jöttek elő a bizalmatlansággal – de mint mondja, az az igazság, hogy már hónapok óta elégedetlenek vezetőjük munkájával, mert az elnök nem szab irányt a dolgoknak, nem fogja össze a pártot, így pedig szétesik a tagság, mivel senki nem kap iránymutatást, merre menjen. A harmadik alelnök, Felsőörs polgármesterasszonya, Kenézné Berei Györgyi úgy fogalmazott: „Laci elszabadult mint egy hajóágyú.” Summa summarum, a három alelnök tizenhét testületi tag nevében fogalmazta meg a „meghívót” a választmányi ülésre, péntekre.

Tihanyi László kérdésükre elmondta, egyes híresztelésekkel ellentétben, esze ágában sincs elmenni erre a tanácskozásra, hiszen az még csak nem is nevezhető választmányi ülésnek. Emlékeztetett, hogy az SZDSZ-ben választmányi ülést csak az elnök hívhat össze, s ez esetben is nyolc nappal korábban kell kiértesíteni az érintetteket. Az elnök elmondása szerint a visszahívását kezdeményezők nem ismerik saját pártjuk alapszabályzatát, mely nem véletlenül nem tartalmazza a bizalmatlansági indítvány intézményét. Tihanyi elmondta, hogy kizárólag a törvényességet tartja szem előtt. A szabályok pedig az SZDSZ-ben egy valóban demokratikus pártára jellemzőek. Vezetőiket meghatározott időre, két évre választják. A választók akaratát pedig tiszteletben kell tartani, erről szól a demokrácia. A liberális politikus megjegyezte, hogy egyértelműen arra utal minden, hogy „kókista” nézetei miatt orroltak meg rá párttársai, mert ő nyíltan vállalta szubjektív véleményét, melyben Kóka Jánost támogatja az országos elnöklés kérdése körül kialakult vitákban, s nem kollektív nézeteknek adott hangot.

Közben a párt országos színterén is napról napra akadnak újabb fejlemények. Most már biztos, hogy lesz küldöttgyűlés, melyen vagy megerősítést nyer pártelnökként Kóka János, vagy pedig egy előrehozott tisztújításról döntenek majd. Amennyiben lenne előrehozott tisztújítás, úgy az nem csak az országos, hanem a megyei és helyi vezetőket is érintené. Kóka János és Fodor Gábor kijelentették, mindketten készen állnak, hogy újra megmérettessék magukat – amennyiben a többség az új voksolás mellett dönt.

Füssy Angéla