2022. május 25.
//
Orbán névnap

Az önkormányzatoké lehet-e a Bahart – döntés május végén?

2008. április 22. 14:30
A Balatoni Hajózási Zrt.-ben többségi tulajdonos balatoni önkormányzatok minél előbb egyeztetni kívánnak a Magyar Nemzeti Vagyontanáccsal (MNV), miután az a héten harmadszor is levette napirendjéről a kezelésében lévő, állami tulajdonú kisebbségi részvénycsomag privatizációjának tárgyalását.
 

Tekintettel arra, hogy a Bahart részvények tulajdonosa az állam, politikai döntés fog születni az ügyben – nyilatkozta a Vehírnek dr. Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke. Így a kormánytól függ, hogy a balatoni önkormányzatok megkapják-e a társaság fennmaradó részvényhányadát, s ha igen, milyen feltételek mellett. Dr. Balázs Árpád - aki Siófok polgármestereként is érintett - bizakodik, hogy  május végére az önkormányzatok számára pozitív döntés születik. Így pont kerülhetne a harmadik éve húzódó alkudozás végére.  Végső esetben a társaság évi közgyűlésén, május 8-án visszahívjuk az állam delegáltjait a cégvezetésből - nyilatkozta Balázs Árpád sérelmezve, hogy nem kaptak semmiféle indoklást az elnapolások okáról. A hajózási társaság 9 tagú igazgatóságát 5 önkormányzati és 4 állami képviselő alkotja, köztük az MNV képviselője. Felügyelőbizottságának elnökét, valamint egyik tagját is az állami oldal delegálja.

A napirenden lévő lehetőségek szerint az önkormányzatok vagy ingyenesen juthatnak - bizonyos feltételek mellett - a 49 százalékos állami részvénypaketthez, vagy a cég közhasznú tevékenységeinek fejében ingyenesen megkapják a felét, a másik feléért pedig fizetniük kell. A feltételek azonban még képlékenyek – tette hozzá dr. Balázs Árpád.

                       

Száraz Gábor, az MNV kommunikációs vezetője azt közölte hogy az elnapolások mögött nem a kormányzati szándék megváltozása áll, hanem egyfajta megoldáskeresés. Az időközben bekövetkezett jogszabályváltozások, vagyis az új vagyontörvény ugyanis nagyon megszigorította az állami vagyon ingyenes átadását, ezért a vagyontanács most azt kutatja, hogy milyen, az önkormányzatok számára is megfelelő megoldás kínálkozik a társaság privatizációjára.

A Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagja egy 2003-as kormányhatározat alapján került az ÁPV Zrt. vagyonába azzal, hogy azt értékesítenie kell. A társaságban többségi tulajdonos 22 Balaton-parti önkormányzat már 2004 augusztusában benyújtotta együttes igényét a kisebbségi részvénycsomag térítésmentes átvételére, azóta folyik az alkudozás a balatoniak és a vagyonkezelő között. Tavaly már-már sikerült nyélbe ütni egy megállapodást, amit aztán keresztülhúzott, hogy az állami részvényhányad január elsejétől átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, több ágazat szereplőit kötelezik majd, hogy profitjuk nagy részét ezekbe fizessék be a következő két évben.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.