Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét iskolákat segít az Erzsébet-utalvány

2014. március 20. 10:35
Immár harmadik alkalommal hirdette meg brikettpályázatát az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek iskolái számára, hogy elnyerhessék a mintegy 100 tonnányi, érvénytelenített Erzsébet-utalványból készült, a tűzifáéval azonos fűtőértékű brikett egy részét, így csökkentve fűtési költségeiket.

Az Erzsébet-utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, forgalmazója az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., amely 2012 szeptemberében írta ki először a brikettpályázatot olyan alap- és középfokú oktatási intézmények számára, amelyek az ország 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségében találhatók. Egyedüli feltétel volt, hogy az iskolák megfelelő kazánnal és fedett tárolóhellyel rendelkezzenek.

Az összesen 70 tonnányi érvénytelenített Erzsébet-utalványból készült brikettet a pályázatok beérkezési sorrendjében, az igényelt mennyiség arányában öt intézmény nyerte el. A pusztadobosi Általános Iskola és Óvoda 10, a vajdácskai Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda 25, a Zsadányi Református Általános Iskola 12, az ózdi Csépányi Általános Iskola 15, a II. Rákóczi Ferenc Körzeti Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda Vilmányból pedig 8 tonna papírhulladékból préselt tüzelőanyag formájában jutott támogatáshoz. 

Második alkalommal 2013. szeptember elején jelent meg a pályázati kiírás: a 100 tonnára növekedett mennyiség­ből 7 iskola kapott támogatást, így 2 év alatt összesen már 170 tonna briket­t segített a nyer­teseknek. A Pusztadobosi Általános Iskola és Óvoda, a Zsadányi Református Általános Iskola és az ózdi Csépányi Általános Iskola már másodszor nyert, rajtuk kívül a mozsgói Lengyeltóti János Általános Iskola, a tarpai Esze Tamás Általános Iskola, az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Tiszaigari Általános Iskola takaríthatta meg fűtési költségeinek jelentős részét. A támogatás nagy segítség volt a nyertes iskolák, települések számára, hiszen a költségvetésből felszabadult forrást más hasznos feladatra csoportosíthatták át, ezzel is segítve településük boldogulását. 

Mindezeket szem előtt tartva írta ki idén harmadszor is a brikettpályázatot az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., az iskolák fűtésköltségeinek tervezhetősége miatt a tavalyinál korábban. Az Erzsébet-utalvány még felhasználása után is szociális célokat szolgál: az érvénytelenített Erzsébet-utalványból készített brikettek hasznosítására meghirdetett pályázat eredményeként olyan tanintézmények jutottak és jutnak minden évben támogatáshoz, ahol igen magas a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.