Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erdély, kulturális örökségünk

2014. március 24. 19:38
Erdély kulturális öröksége a magyar művelődéstörténet része, amelyet kötelességünk őrizni – jelentette ki dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla Erdély – Múló Idő című kiállításának megnyitója alkalmából hétfő délután a Városháza aulájában.

Az erdélyi gyökerű, Veszprémben élő szerzőpáros, Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla közel egy évtizede fáradozik azon, hogy széles körben megismertesse és továbbörökítse Erdély természeti és kulturális kincsekben gazdag hagyományait: kétszemélyes kiadójuk, a PéterPál Könyvkiadó gondozásában több irodalmi fali naptárat is megjelentettek, melyeket ezúttal vándorkiállítás formájában is megtekinthet a közönség.

dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesdr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes

Március 24-én Keresztes János, a Veszprémi Petőfi Színház művészeti titkára  szavalta el Wass Albert Előhang című költeményét, majd dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, országgyűlési képviselő nyitotta meg a kiállítást, aki Móricz Zsigmondot idézve beszélt Erdélynek, ennek a Tündérkertnek a magyar művelődéstörténetben betöltött speciális helyzetéről.

– Erdély olyan sajátos világot jelenít meg, amely egyszerre ízig-vérig magyar és közép-európai. 1918-ig hivatalosan a magyar kultúrkörhöz kötődött, bizonyos tekintetben pedig még ma is szoros kapcsolat fűzi Magyarországhoz. Ugyanakkor közép-európai voltát bizonyítja etnikumaink békés együttélése és együttműködése, ami tovább gyarapítja a régió gazdagságát – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette, Erdély olyan kincsekkel és élményekkel szolgál, amelyek meghatározó emlékként egész életen át elkísérnek, különösképpen szülöttei esetében. Ez az érzés köszön vissza Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál munkáiban: a képeket nézve megelevenednek előttünk a tájak, az épületek, azok a karakteresen erdélyi és magyar személyiségek, akik biztosították Erdély megkülönböztetett helyzetét a magyar művelődéstörténetben.

A kiállítás elején Váradi Péter Pál kalauzolta Navracsics TibortA kiállítás elején Váradi Péter Pál kalauzolta Navracsics Tibort

Navracsics Tibor elmondta, ez a kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy nem szabad megfeledkeznünk Erdélyről. – Mintha kezdenénk egyre inkább úgy gondolni Erdélyre, mint egy valamikor hozzánk tartozó, ma már azonban csak határos régióra. Ezek a fényképek közelebb hozzák hozzánk a térséget, emlékeztetnek arra, hogy érzelmeinkben nem szabad elszakadnunk Erdélytől, őriznünk és ápolnunk kell örökségét, úgy tekinteni rá, mint a magyar kultúra egyik speciális bölcsőjére – zárta gondolatait.

Ezután Némedi Lajos alpolgármester méltatta a szerzőpárost, akik több mint 2 és fél millió kilométert tettek meg, hogy összegyűjtsék Erdély kincseit, tapasztalataikat pedig honismereti fotóalbumok oldalain, falinaptárokon, előadások alkalmával osztották meg – munkájukat 2005-ben Magyar Örökség Díjjal, 2011-ben Tamási Áron-díjjal jutalmazták.

Némedi Lajos alpolgármesterNémedi Lajos alpolgármester

– Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál a képek és a szöveg együtt láttató erejével hozták el a tudást Erdély tájairól, népművészetéről, a székely emberek életének titkáról, amit leginkább úgy lehet leírni, mint az Isten, az ember és a haza mindenek fölötti szeretete. Munkájuk az egyetemes magyar kultúra része, nélkülük szegényebbek lennénk itt Veszprémben, a Székelyföldön valamint a Déli- és Keleti-Kárpátokban élő testvéreink is – fogalmazott.

Lőwey LillaLőwey Lilla

Lőwey Lilla elmondta, rendkívül büszkék arra, hogy a honismereti albumokon keresztül olyan erdélyi emlékekkel ismertethetik meg a közönséget, amelyek ma már sajnos sok esetben nem kereshetők fel. Elmesélte, a fali naptárak elkészítésében barátaik ösztönözték őket, akik az Erdély-járás során készített fotókat látva vetették fel a naptárak ötletét. Az első album Erdély – Transzszilvánia címmel 2002-ben jelent meg, majd ezt követte a második, amelyben az erdélyi megyeszékhelyek kevésbé ismert városképeit mutatták meg. 2007-ben kezdtek el irodalmi adalékokkal dolgozni, miután rengeteg érdekes információra leltek Áprily Lajos költőről. Az évek során azóta jelentettek meg irodalmi fali naptárat Wass Albertről, Orbán Balázsról – utóbbi esetében együtt közölték az erdélyi író 1862-68 között készült képeit és Váradi Péter Pál friss fotóit –, valamint Nyírő Józsefről. Székelyföldi pillanatok I-II. és Déli-Kárpátok I. című naptáraik az utóbbi évek munkája, a jövőben pedig  Reményik Sándor életéről jelenik meg egy album. Lőwey Lilla a költő szavaival zárta gondolatait, miszerint „Kis hópelyhek az örömök, /Szitáló, halk szirom-csodák” – akárcsak számukra az erdélyi örökség.

A kiállítás április 14-ig tekinthető meg a Városháza aulájában.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.