Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szupertehetség dobja a nyilakat a Bakonyban / A zirci sportoló a legjobbak közé vágyik

2008. december 26. 11:48
A Wings Darts Club színeiben nem mindennapi fiatalember bontogatja szárnyait. Tax Tibor a korosztályban már a csúcsra ért, de a felnőttek között is a legjobb szeretne lenni.

Kisgyerekként találkozott a dartsszal, amikor édesapja munkahelyi rendezvényén bemutatót tartott a Wings DC. Harmadikos kisiskolás volt, és a bozótba dobta a nyilakat, órákon át kereshettek a társak.
– Csak ez a gyerek meg ne jelenjen a klubban, mert lebontja a falat! – ijedeztek tőle a többiek. Tiborról azonban hamarosan kiderült, hogy kivételes tehetség.

– Először nehezen ment a játék, mégis beleszerettem. Az, hogy tehetséges vagyok, egy év múlva derült ki: az első országos versenyemen az összes viadalt megnyertem a korosztályomban. Ma már, 16 évesen a sportágnak szentelem az időm nagy részét, és komoly terveim vannak – meséli Tibor.



Első bajnoki évadjában 11 évesen elhódította mindkét szakág országos gyermekbajnoki címét. Sorra nyerte a diákolimpiákat, serdülő és ifjúsági bajnokságokat. Az országos versenyek alapján minden idők legeredményesebb magyar ifjúsági játékosa. 2006-ban több nemzetközi siker után ifjúsági Európa-bajnok lett. Tavaly a zirci Tax szenzációs győzelmet aratott a Világkupán Hollandiában. A döntőben parádés teljesítménnyel utasította maga mögé a hazaiak kiválóságát.

– Először el sem akartam hinni, hogy ott és akkor nyerni tudtam, de visszagondolva hatalmas mérföldkő volt. Remélem, sok ehhez hasonló sikerben lesz még részem. Természetesen erre vagyok a legbüszkébb, de még sok mindenre szívesen tekintek vissza, az Európa-bajnoki címemre, országos és diákolimpia első helyezésekre – folytatja Tibor.

Meghívták a sportág szentélyének számító Lakeside Country Pubba is. Az Európa–Anglia mérkőzésen képviselte hazánkat – elsőként és eddig egyedüliként a magyarok közül. Az ifjú titán éhes a további sikerekre, szeretne megmérkőzni a felnőtt nemzetközi elittel, olyan nagyságokkal, mint Phil Taylor. Legnagyobb álma, hogy egyszer a profi dartsszervezet legjobbja legyen.

A sikerek persze nem maguktól hullottak az ölébe, heti háromszor edz, alkalmanként 2-2,5 órát. Nincs olyan hétvégéje, hogy ne venne részt versenyeken, szombaton és vasárnap is egész nap a tábla előtt áll. A sportág a sok gyakorlás mellett nagy koncentrációt, önfegyelmet és kitartást igényel. Tibor életében kiemelt helyen szerepel a tanulás. Másodéves a III. Béla Gimnáziumban.

 
Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.