Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csökennek a helyi adók

2014. április 16. 11:38
Veszprémben hatezer vállalkozás működik, ezek közül alig száz foglalkoztat ötvennél több főt, ez is mutatja, hogy a gazdaságunk tartóoszlopát a kis- és középvállalkozások teszik ki – mutatott rá Porga Gyula.

Ez a Széchenyi Kártya Program bemutatását célzó, a KAVOSZ Zrt. által szervezett országos rendezvénysorozat veszprémi állomásán hangzott el szerdán. Az érdeklődők megtudták, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinket javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program keretein belül hat különböző hiteltermék közül választhatják ki a vállalkozások a finanszírozási igényüknek megfelelő konstrukciót. A programban igényelhető hitelek egymásra épülnek és akár egyidejűleg is felhasználhatóak. 

A kormány 2013. május 1-jétől évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőző Hitel hitelszerződések teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első három évére. Olcsóbb lett az Agrár Széchenyi Kártya is, amelyhez a Vidékfejlesztési Minisztérium 4 százalék kamattámogatást nyújt. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula köszöntőjében kiemelte, Veszprémben hatezer vállalkozás működik, ezek közül alig száz foglalkoztat ötvennél több főt, ez is mutatja, hogy a gazdaságunk tartóoszlopát a kis- és középvállalkozások teszik ki. Veszprém polgármesterének vélemény szerint fontos számukra, hogy hosszú távon tudjanak tervezni, hiszen nekik köszönhető, hogy városunkban régóta 5 százalék alatti a munkanélküliség. – Az önkormányzatot érintő változásoknak köszönhetően jelentősen csökkentek a terheink, ez lehetőséget biztosít arra, hogy a következő években mérsékeljük a helyben fizetendő, vállalkozói szektort érintő adóterheket – jelentette be Porga Gyula. 

Gazsi AttilaGazsi Attila

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetségének (VOSZ) Veszprém megyei szervezetének elnöke szerint a következő kormányzási ciklus sikere nagy részt a vállalkozási politikán múlik. Ahhoz, hogy a társadalom számára is érzékelhető legyen a fejlődés, új munkahelyekre és beruházásokra van szükség. 

Perlusz LászlóPerlusz László

Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott a rendezvényen, hogy a gazdaság tekintetében elértük a gödör alját, megindultak az elmaradt beruházások, szolid növekedés figyelhető meg, de hosszú még az út, hiszen több év lemaradását kell pótolni. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy a Széchenyi Kártya Program versenyképes kamatot biztosít, mégsem fejlődik robbanásszerűen a szektor. Ennek oka egyebek mellett a beszállítói program hiánya, az alacsony export, valamint a foglalkoztatás jelenlegi szerkezete. –Csökkenteni kell a kiszámíthatatlanságot – foglalta össze gondolatát. 

A KAVOSZ Zrt. által irányított és már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A jegybanki alapkamat jelentős csökkenése és az állam által nyújtott támogatások következében a program keretein belül igényelhető hitelkonstrukciók minden eddiginél alacsonyabb kamatokkal érhetők el a vállalkozások számára. Az olcsó hitelek lehetővé teszik a válság miatt elhalasztott beruházások elindítását, gépek, eszközök korszerűsítését. 

A Széchenyi Kártya Program keretein belül kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1280 milliárd forintot. Veszprém megyében a befogadott igénylések száma közel tízezer, amelyből 7500 hitelügylet létre is jött, a kihelyezett hitelek összege 42 milliárd forint. 

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.