Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Lovassy nyerte a Helikont

2014. május 4. 11:33
Ahogy két éve, az idei Helikoni Ünnepségeken is a Lovassy László Gimnázium nyerte meg a háromnapos középiskolás kulturális fesztivál fődíját.

Több mint háromezer diák érkezett az elmúlt héten Keszthelyre, a kétévente megrendezett Helikoni Ünnepségekre. A Dunántúl minden részéről jött középiskolás fiatalokban volt valami közös: mindannyian letettek az asztalra valamilyen kulturális teljesítményt, amit az iskolájuk érdemesnek tartott arra, hogy az ország egyik legrégebbi és legrangosabb kulturális diákfesztiválján is megmutassanak. 

YOLO (Petőfi, Bonyhád)YOLO (Petőfi, Bonyhád)

Amikor azt mondom, hogy az ország egyik legrégebbi diákfesztiválja, nem túlzok: az első Helikont 1817-ben szervezte meg gróf Festetics György. A kétszáz éves múlttal bíró rendezvényt történetében több hiátus is akadt, a XIX. és a XX. században is voltak időszakok, amikor hosszú ideig nem rendezték meg – mai formájában 1992 óta azonban már minden második évben sor kerül a megmérettetésre. 

Duende Színjátszó Kör (Faller, Várpalota)Duende Színjátszó Kör (Faller, Várpalota)

A veszprémi diákok hagyományosan jól szerepelnek a kulturális seregszemlén, kiváltképp a Lovassy László Gimnázium növendékei, akik két éve az összes résztvevő közül a legjobban teljesítettek, és a vándorkupát 2014-ben is maguknál tudták tartani. 

Menőmanók (Apáczai, Pécs)Menőmanók (Apáczai, Pécs)

A versenyprogramok április 24-én és 25-én, csütörtökön és pénteken zajlottak, az eredményhirdetések és a záró gála pedig szombaton. Én magam pénteken délután érkeztem Keszthelyre, és sajnos nem volt szerencsém a veszprémi produkciókkal: csak a Közgáz Színjátszó Kör előadását láttam – ők a Halmai Gergely által összeállított történelmi drámát adták elő, amely a Rácz család visszaemlékezései alapján mutatta be a második világháború során Oroszországban harcoló magyar katonák és az őket itthonról lelkesítő lányok történetét. 

Közgáz Színjátszó Kör (Közgáz, Veszprém)Közgáz Színjátszó Kör (Közgáz, Veszprém)

A Helikon igazi csodája, hogy akármerre indul az ember, mindenütt tehetséges fiatalokba botlik. Lenyűgöző az a kreativitás, őszinteség (naivitás), ami az évek-évtizedek során legtöbbünkből kikopik, de itt és most még teljes pompájában mutatkozik meg. Jó érzés látni a pécsi Apáczaisok törpetáncát, majd átrohanni a fél városon, hogy le ne maradjak a fehérvári Telekisek profi színészeket megszégyenítő komédiájáról, a két helyszín között pedig megállni egy kicsit a szabadtéri színpad előtt az idei Helikon közönségkedvence, a bonyhádi YOLO zenekar koncertjénél. Ezekből a fiatalokból tíz év múlva pénztáros lesz egy hiperben vagy épp menő mérnök, aki után kapkodnak a vállalkozások – most azonban csak egy dolog számít, ami összeköti őket: a tehetségük. 

Színes-mímes (Petőfi, Bonyhád)Színes-mímes (Petőfi, Bonyhád)

A 2014. évi Helikoni Ünnepségek összetett eredménye (Top5)
1. Lovassy László Gimnázium (Veszprém) – 33 pont
2. Keszthelyi Vajda János Gimnázium – 30p
3. Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (Pécs) – 29p
4. Batthyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa) – 28p
5. Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimn. és Koll. - 27p

TEDI - Telekis Diákszínpad (Teleki, Székesfehérvár)TEDI - Telekis Diákszínpad (Teleki, Székesfehérvár)

A 2014. évi Helikoni Ünnepségek veszprémi résztvevőinek rangsora
1. Lovassy  – 33 pont
2. Vetési  – 15p
3. Padányi  – 13p
4. Közgazdasági és Közigazgatási Szki. – 10p
5. Jendrassik-Venesz  – 3p
5. Veszprémi Zeneművészeti Szki. – 3p
7. Ipari  – 2p
8. Gastroker – 0p
8. Táncsics – 0p

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.